Delegacija Srbije na Godišnjoj skupštini MMF i Svetske banke 1EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Delegacija Narodne banke Srbije (NBS) i Ministarstva finansija je od danas u Vašingtonu na Godišnjoj skupštini Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, saopštila je NBS.

Delegaciju čine guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali, a godišnja skupština održava se do 26. oktobra.

Ključne teme odnosiće se na aktuelna globalna ekonomska kretanja i izglede u uslovima izraženih geopolitičkih tenzija, kao i na odgovarajuće mere ekonomske politike.

Najavljeno je da će generalni direktor MMF-a predstaviti Agendu globalne ekonomske politike.

Planirani su i sastanci Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, savetodavnih organa MMF-a i Grupacije Svetske banke.

Delegacija Srbije, kako je najavljeno, učestvovaće i na zajedničkom sastanku konstituence Švajcarske, kojoj pripada Srbija, kao i na sastanku zatvorenog tipa sa guvernerima i ministrima finansija zemalja u vezi sa regionalnim ekonomskim izgledima za centralnu i istočnu Evropu.

Kako je najavljeno, biće održani i brojni bilateralni sastanci sa rukovodstvom i predstavnicima MMF-a i Svetske banke.

„Dogovoreni su i brojni sastanci sa rukovodiocima vodećih finansijskih institucija i stranim investitorima, zainteresovanim za ulaganja u Srbiju, posebno nakon istorijskog uspeha, formalnog dobijanja investicionog rejtinga zemlje koji odavno zaslužujemo“, navedeno je u saopštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari