Belgijska kompanija Delez saopštila je danas da je preuzela 100 odsto beogradske Delta Maksi grupe za 932,5 miliona evra.

U tu cenu uključena su neto dugovanja Maksija od 300 miliona evra. Transakcija obuhvata vlasništvo u nekretninama nad više od polovine prodavnica u Srbiji i sedam distributivnih centara Delta Maksi grupe. Delez poseduje oko 450 prodavnica u pet zemalja jugoistočne Evrope.

– Izuzetno smo zadovoljni ovom transakcijom koja u potpunosti podržava ubrzani rast prometa naše kompanije. Delta Maksi grupa ima snažnu poziciju i ostvaruje veoma dinamičan rast u pet zemalja jugoistočne Evrope, regionu u kom je Delez do sada bio prisutan kroz trgovinske lance Alfa Beta u Grčkoj i Mega Image u Rumuniji – istakao je predsednik i generalni direktor Delez grupe Pjer-Olivijer Bekers.

Delez od poslovanja u sedam zemalja jugoistočne Evrope očekuje ukupan prihod od oko 3,4 milijarde evra koji će biti ostvareni u mreži sa više od 800 prodavnica. Kupovina Delta Maksija, kako je naveo Delez, predstavlja „važan korak u uspostavljanju geografske ravnoteže našeg portfolija između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope i Azije“.

Izvršni potpredsednik Delez grupe i generalni direktor zajugoistočnu Evropu Kostas Makjeras izjavio je da „izuzetno poštuje rezultate koje je Delta Maksi grupa ostvarila u prethodnoj deceniji“.

– Milioni potrošača Delta Maksija mogu da budu sigurni da ćemo nastaviti da im pružamo prvoklasnu uslugu kakvu su i do sada imali u svojim omiljenim radnjama. Pored toga, zadovljstvu kupaca će svakako doprineti ekspertiza naših kompanija u pogledu asortimana i robe – istakao je Makjers.

Delta Maksi grupa, čije je sedište u Beogradu, osnovana je 2000. godine. Taj lanac sada ima oko 450 maloprodajnih objekata u Srbiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. U Srbiji poseduje oko 350 radnji. Procenjeni godišnji prihodi Maksi grupe za 2011. godinu iznose od 1,35 do 1,4 milijardi evra, dok se vrednost dobiti pre odbitka kamata i poreza i amortizacije (EBITDA) za 2011. godinu procenjuje na 85 do 90 miliona evra. Delta Maksi zapošljava približno 15.000 ljudi.

Delez je saopštio da je za prezuimanje Maksija dobio odobrenje nadležnih institucija u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Albaniji i očekuje da cela transakcija bude završena u trećem kvartalu 2011. godine.

Delez u svom lancu ima 2.800 prodavnica, u 2010. godini imao je prihod od 20,8 milijardi evra, a u 2009. neto dobit od 514 miliona evra. Zapošljava oko 137.000 ljudi. Akcije Delez grupe su na berzi Euronekst Brisel i Njujorškoj berzi čija je trenutna cena 56,5 evra, odnosno 78,4 dolara po akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari