Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu, Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine, prostorno planiranje, Krister Asp, ambasador Švedske i Jovan Marković, gradonačelnik Užica, svečano su ozvaničili rad Regionalne sanitarne deponije Duboko, kod Užica.


Prvi takav projekat u Srbiji vredan je oko 15 miliona evra i gradnja je počela 2007. godine. Novac su obezbedili devet lokalnih samouprava iz zapadne Srbije iz kojih će se deponovati otpad (Užice, Čačak, Ivanjica, Lučani, Bajina Bašta, Požega, Arilje, Čajetina i Kosjerić), Republički fond za zaštitu životne sredine, Evropska banka za obnovu i razvoj, NIP, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), uz donacije Vlade Francuske i EU.

Deponija, koja je izgrađena po najvišim domaćim i evropskim standardima, poslužiće za odlaganje otpada u narednih dvadesetak i više godina sa teritorije na kojoj živi oko 400.000 stanovnika.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici ambasada Francuske Filip Sater, Italije Paolo Toski, predstavnik Slovenije Slobodan Šešum, Holdegard Gacek, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj i mnoštvo predstavnika javnog života grada i zapadne Srbije.

Obnovljivi izvori

Kod stare hidrocentrale u Užicu, prve takve vrste u Srbiji, juče su Dragomir Marković, direktor EPS, i gradonačelnik Užica Jovan Marković, svečano otkrili ploču Privrednog društva za obnovljive izvore električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari