Pravni zastupnik Ilije Devića, na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu u Novom Sadu, predložio je vansudsko poravnanje između preduzeća ATP Vojvodina i Grada, a predstavnik Gradskog javnog pravobranilaštva najavio je da će se o toj ponudi izjasniti na osnovu stava predstavnika Grada.


Advokat Emir Jašarević istakao je da ni godinu dana nakon što je zatraženo veštačenje i procenjivanje štete, nije obuhvaćena kompletna naneta šteta, u šta bi, kako je naveo, trebalo uvrstiti očekivanu dobit od reklama i zakupa poslovnog prostora, izgubljenu zaradu od usluge servisiranja i opravke autobusa, od gubitka zastupništva Setre i Mercedesa, zbog nekorišćenja benzinske pumpe i drugih delatnosti. On je zbog toga zatražio da u ovaj predmet bude uvrštena tužba „teška“ 5,6 milijardi dinara, koju je za nadoknadu lične štete podneo Dević protiv Grada, jer su njome obuhvaćene sve delatnosti koje su bile oštećene.

Povodom stalnih tvrdnji predstavnika Grada da je od početka posla sa Devićem bilo planirano da u Novom Sadu rade dve autobuske stanice, advokat Jašarević zatražio je i da se utvrdi da li je postojala saobraćajna studija na osnovu koje su odbornici novosadske skupštine na sednici 3. marta 2006. usvojili Generalni urbanistički plan. On je predao sudu ugovor između Javnog preduzeća „Zavod za urbanizam“ i Instituta saobraćajnog fakulteta u Beogradu, potpisan 2005, iz kojeg se vidi da je postojao projektni zadatak da se takva studija izradi.

– Osnov tužbe je dokazan. Sud je razmatrao više studija, ugovor potpisan sa tadašnjom gradonačelnicom Majom Gojković, Generalni urbanistički plan i kompletno veštačenje. Ponudili smo vansudsko poravnanje, jer će to najmanje koštati grad, a i gradske vlasti sada nemaju drugi izlaz. Ako sud u Novom Sadu i ne usvoji tužbu, hoće Apelacioni privredni sud u Beogradu, pošto slučaj više neće vraćati ovde – kaže Ilija Dević.

S druge strane, jedan član Gradskog veća koji je insistirao na anonimnosti rekao je da će vlasti razmotriti predlog za vansudsko poravnanje.

– Ne verujem da će Devićeva ponuda biti znatno manja od zahteva iznetog u tužbi. Grad u ovom trenutku ne bi mogao prihvatiti ni polovinu traženog iznosa, što bi iznosilo oko 50 miliona evra – rekao je taj izvor.

Privredni apelacioni sud u Beogradu vratio je krajem 2010. godine predmet ATP Vojvodina – Grad Novi Sad prvostepenom sudu, zbog pogrešne primene materijalnog prava i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Procenjuje se da je nepremeštanjem međumesnog saobraćaja na novu autobusku stanicu, preduzeću ATP Vojvodina u proteklih pet godina naneta šteta od preko 100 miliona evra, dok je 500 radnika te firme, posle uvođenja stečaja, dobilo otkaze.

Novo ročište zakazano je za 13. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari