Dević: Slučaj ATP Vojvodina je pod monitoringom Evropske komisije 1Foto: Ilija Dević, privatna arhiva

Ilija Dević, investitor u ATP Vojvodinu, jednu od 24 sporne privatizacije, istakao je da je dobio dopis u kome se navodi “Evropska komisija pomno prati celokupnu situaciju vladavine prava u okviru pristupnih pregovora Srbije“ kao i da u tom kontekstu cene i informacije o pojedinačnim slučajevima. Inače, slučaj ATP Vojvodina je pod monitoringom Evropske komisije, napominje se u saopštenju Devića.

On je kao većinski vlasnik ATP Vojvodine 2005. godine uputio pismo o namerama tadašnjoj gradonačelnici Novog Sada Maji Gojković.

„Ona je pismo prihvatila i imenovala je direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i direktora JP Urbanizma Aleksandra Jeftića da rukovode projektom. Ugovor koji je usledio definisao je da ja finansiram i izgradim kompleks autobuske stanice dok je Grad po dobijanju upotrebne dozvole za nove objekte, trebalo da preusmeri saobraćaj na novu lokaciju“, navodi Dević.

Grad nije ispunio svoju ugovornu obavezu, a ATP Vojvodina je 2008. godine otišla u stečaj na koji do danas nije stavljena tačka.

„Vođen je uz niz koruptivnih poteza koje su štitili i kreirali policija, tužilaštvo i sud. U pozadini svega što se dešavalo stoje interesi narko i duvanske mafije“, poručuje Dević podsećajući da je u predizbornoj kampanji početkom 2012. godine, u emisiji Ćirilica, na pitanje novinara Milomira Marića zašto nova autobuska stanica u Novom Sadu ne radi, Aleksandar Vučić rekao: „Oni (tadašnja vlast) su ga uništili. Reč je o Iliji Deviću. Lično sam pokušao da pomognem čoveku, pozivao razne ljude, ali nisam uspeo. Zašto? Zato što su u pitanju veliki interesi“.

Dević napominje da su u međuvremenu „veliki interesi“ postali deo vladajuće politike i da se sličan scenraio sprema i za Beogradsku autobusku stanicu i Lastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari