Dijalog EU i Zapadnog Balkana: Privredni rast Srbije ove godine 3,5 odsto 1Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Na redovnom godišnjem sastanku Ekonomskog i finansijskog dijaloga zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, čiji je cilj priprema Zapadnog Balkana i Turske za pristupanje Evropskoj uniji, ocenjeno je da je Srbija potvrdila značajnu otpornost na brojne izazove iz međunarodnog okruženja i očuvala makroekonomsku stabilnost i u kriznim vremenima, saopštila je Narodna banka Srbije.

„Na sastanku održanom u Briselu Evropska komisija i Evropska centralna banke ocenile su da je privredni rast u Srbiji znatno ubrzan u drugoj polovini prošle godine, čemu su doprineli visoki prilivi po osnovu stranih direktnih investicija i usporavanje inflacije. Za ovu godinu projektuju rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto, a zatim i dalje ubrzanje i povratak na pretpandemijske stope rasta proizvodnog potencijala. Ocenjuju da će rast da vode investicije i privatna potrošnja“, navodi se u saopštenju.

U ovogodišnjem dijalogu preporuke EU Narodnoj banci Srbije su da nastavi da sprovodi dosadašnje aktivnosti, pre svega zadržavanje restriktivnog karaktera monetarne politike u meri u kojoj je potrebno da se obezbedi srednjoročna cenovna stabilnost, kontinuitet snažnog regulatornog okvira u finansijskom sektoru i očuvanja kvaliteta aktive banaka, kao i nastavak podrške procesu dinarizacije promovisanjem instrumenata zaštite od deviznog rizika i dugoročnih dinarskih izvora finansiranja.

Prema rečima guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković u 2023. su devizne rezerve povećane za skoro 30 odsto, izvoz robe i usluga povećan je za osam odsto uprkos manjoj eksternoj tražnji, a dinarska štednja je povećana za 43 odsto.

„Kurs dinara u odnosu na evro je gotovo nepromenjen, ostajući važan stub investicionog i potrošačkog poverenja. Kao rezultat monetarnog zatezanja, niže uvezene inflacije i znatno nižih i usidrenih kratkoročnih inflacionih očekivanja, inflacija je u aprilu bila za 11,2 procentna poena niža u odnosu na prošlogodišnji vrhunac“, navodi se u saopštenju NBS uz napomenu da se ulazak inflacije u ciljni inflacioni koridor očekuje već u maju, a spuštanje blizu centralnog cilja od tri odsto krajem ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari