Vlada Srbije podneće zahtev Razvojnom fondu Abu Dabija za odobravanje kreditne linije od 100 miliona dolara namenjenih ulaganju u poljoprivrednu infrastrukturu, zaključeno je na jučerašnjem sastanku ministra poljoprivrede Gorana Kneževića i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića sa direktorom tog fonda Mohamedom Saifom al Suvaidijem i projekt menadžerom Rašedom al Kaabijem.


– Zahtev za otvaranje kreditne linije podnećemo odmah, kako bi već u martu bord direktora fonda počeo da razmatra i nadamo se i odobri, a sredstva bi se koristila za dve namene. Jedna je za čišćenje postojeće i izgradnju nove mreže kanala, dok je druga namenjena poljoprivrednicima za kupovinu opreme i mehanizacije – istakao je Dinkić i dodao da će se mreža kanala raditi na teritoriji cele države, kao i da će sredstva za poljoprivrednike moći da koriste registrovani proizvođači.

Prema njegovim rečima, predstavnici Fonda nagovestili su da će nastaviti sa finansijskom pomoći ukoliko se ovogodišnji projekat uspešno sprovede. „Naš cilj je da od Srbije napravimo žitnicu Evrope, da ne zavisimo više od klimatskih promena“, rekao je Dinkić.

– Razgovarali smo o finansiranju nekoliko projekata, a usredsredili smo se na poljoprivredu. Počinjemo zajmom poljoprivrednicima za kupovinu opreme za navodnjavanje i mehanizaciju – potvrdio je direktor Fonda Al Suvadi i zaključio da je „ovo samo prvi korak jedne odlične, dugotrajne saradnje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari