Ukoliko je tačno da je funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan imenovan za direktora kompanije Slap-group – Fabrika u Čačku onda to samo govori da postoji sprega kriminala i naprednjaka. Njega su postavili ljudi iz zatvora, budući da se vlasnik fabrike Slaviša Purić nalazi u zatvoru i da mu je zbog kriminala oduzeta imovina – ocenio je juče ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. Reagujući na ove tvrdnje, Cvijan u razgovoru za Danas kaže da bi i ministar Dinkić trebalo da zna da je osnovno pravilo u pravu da je čovek nevin dok se drugačije ne dokaže, a da protiv Purića još nije ni optužnica podignuta, ali i da je privatna imovina neprikosnovena.


Cvijan objašnjava da je na mesto direktora privatne fabrike u Čačaku imenovan pre nekoliko dana i to kao pravni stručnjak, a ne kao funkcioner SNS-a.

– Moja namera je da štitim interese fabrike na koju su se nameračili pojedini ministri u nameri da oduzmu imovinu i bez sredstava za život i posla ostave 130 radnika čipsare. Ova fabrika ima velike resurse, izvozne programe i ugovoreni posao. Što se radnika tiče, njima zarada, koja priznajem nije nešto visoka, kasni svega mesec dana, ali danas će im biti uplaćen prvi deo avgusta, a za desetak dana i drugi deo – kaže Cvijan i dodaje da je kao pravnik potpuno uveren da će optužnica protiv vlasnika fabrike Purića i ostalih uhapšenih pasti, jer država nema ni jedan dokaz i najavljuje da će o svemu obavestiti Međunarodni monetarni fond i druge institucije.

– A onda ćemo, kada budu oslobođeni, tužiti državu za odštetu, jer je davno prošlo vreme kada je Staljin zatvarao ljude iz ćefa i iz ćefa im oduzimao imovinu – naglašava Cvijan.

Ministar Dinkić, međutim, podseća da je vlasnik fabrike čipsa u kojoj je Cvijanu dato rukovodeće mesto u zatvoru i da mu je zbog kriminala oduzeta imovina na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene korupcijom i kriminalom. Prema njegovim rečima, budućnost te „čipsare“ je u procesu radnog stečaja koji ne bi trebalo da traje duže od dva meseca. Dinkić obećava i da će radnici preći iz firme Slap u novu fabriku PIK Čačak čije će sedište ponovo biti u Čačku.

– PIK Čačak će u prvom momentu biti državna firma, što je garancija da će radnici imati posao i plate, kao i da će biti plaćen sav krompir koji bude otkupljen od poljoprivrednih proizvođača – kaže Dinkić .

Podsetimo, krajem 2005. godine, kada je privatizovana, fabrika Slap je bila najuspešnije preduzeće u Čačku, a oduzeta je novom vlasniku Slaviši Puriću kad je utvrđeno da je bio umešan u kriminalne radnje, a na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene korupcijom i kriminalom. Purić je prošle godine uhapšen zbog sumnje da je iz Save i Dunava nezakonito izvadio 300.000 kubika peska i oštetio državu za dva miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari