U fabrici šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke juče je otvoren novi pogon za proizvodnju teretnih vagona tipa „eanos“ i obrtnih postolja, vredan više od dva miliona evra. Reč je o braunfild investiciji za koju je slovačka kompanija Žos trnava, koja je početkom prošle godine kupila na tenderu srpsku fabriku, iz sredstava Nacionalnog investicionog plana dobila podsticaj od 750.

U fabrici šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke juče je otvoren novi pogon za proizvodnju teretnih vagona tipa „eanos“ i obrtnih postolja, vredan više od dva miliona evra. Reč je o braunfild investiciji za koju je slovačka kompanija Žos trnava, koja je početkom prošle godine kupila na tenderu srpsku fabriku, iz sredstava Nacionalnog investicionog plana dobila podsticaj od 750.000 evra za otvaranje 300 novih radnih mesta. Slovaci su kod Agencije za strana ulaganja i promocije izvoza konkurisali u šestom krugu Uredbe o dodeli bespovratnih sredstava za nove investicije i za investicioni projekat izgradnje fabrike u već postojećem krugu firme.
– Goša sada izvozi oko 80 odsto proizvodnje, a Francuska je jedan od novih kupaca Gošinih vagona. Nadam se da će i Železnice Srbije početi da kupuju vagone iz Srbije. Sada je ovde zaposleno hiljadu radnika, a ova proizvodnja će svakako pomoći Srbiji da popravi svoj spoljnotrgovinski bilans, ali i da srpske železnice dobiju najmodernije vagone od srpskog proizvođača“, istakao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić na svečanosti povodom otvaranja pogona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari