Kopaonik će ove godine spremno dočekati zimsku sezonu koja će moći da počne već 15. novembra ako bude zainteresovanih turista, što dugo nije bio slučaj – izjavio je juče ministar ekonomije Mlađan Dinkić, prilikom obilaska radova na izgradnji sistema za vodoakumulaciju Duboka na Kopaoniku, vrednog 50,3 miliona dinara.

Kako je istakao Dinkić, kada ovi radovi budu završeni 1. novembra, biće omogućeno da sve ključne skijaške staze na Kopaoniku budu snabdevene vodom potrebnom za proizvodnju veštačkog snega i u tom cilju istovremeno sa vodoakumulacionim sistemom instalira se i oprema za proizvodnju veštačkog snega koja će takođe biti spremna za predstojeću turističku sezonu. Ukupna vrednost ove investicije je 246,4 miliona evra.

– Većina staza na Kopaoniku će biti pokrivena veštačkim snegom, renoviraju se hoteli, a imamo i jednu novu žičaru, tako da sam siguran da će se Kopaonik brzo vratiti na poziciju jednog od najznačajnijih ski centara Jugoistočne Evrope – rekao je Dinkić.

On je istakao da je prioritet države izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda do kraja 2011. godine, čime će konačno biti rešen problem čiste vode na Kopaoniku. Država će ponuditi hotelijerima i vlasnicima restorana da sufinansiraju ovaj projekat, pri čemu će za uzvrat biti oslobođeni plaćanja lokalnih taksi, sa čime su se složile kopaoničke opštine Raška i Brus.

– Sličan sistem ćemo ponuditi privatnim investitorima i za izgradnju žičara. Ako, recimo, hotelijeri na Brzeću hoće da izgrade gondolu do Karamana, to će koštati 10 miliona evra, što država nije spremna da plati. Ali, ako bi oni snosili deo troškova država bi pristala da sufinansira takav projekat – objasnio je Dinkić.

Juče je predstavljena i nova žičara „Gobelja“, kapaciteta 2.400 skijaša na sat, čija je izgradnja finansirana sredstvima iz nacionalnog investicionog plana. Direktor Skijališta Srbija Nebojša Skorić je naglasio da će nova žičara opsluživati ski staze svih težina koje su, kako je dodao, uređene tako da će skijanje biti moguće već pri debljini snega od 10 do 15 centimetara. Prema Skorićevim rečima, uz novu opremu sezona skijanja na Kopaoniku od ove zime bi mogla da traje sve do maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari