Agencija za privatizaciju raspisala je predtenderski postupak, odnosno javni poziv za uvid u tendersku dokumentaciju Zastavine Fabrike automobila, potvrdio je juče, prilikom posete Zastavi, ministar ekonomije u Vladi Srbije Mlađan Dinkić.
On je naglasio da će prava trka za privatizaciju Fabrike automobila početi tek u aprilu kada će biti objavljen tender za prodaju te firme, dok će se javne ponude primati do maja.

Agencija za privatizaciju raspisala je predtenderski postupak, odnosno javni poziv za uvid u tendersku dokumentaciju Zastavine Fabrike automobila, potvrdio je juče, prilikom posete Zastavi, ministar ekonomije u Vladi Srbije Mlađan Dinkić.
On je naglasio da će prava trka za privatizaciju Fabrike automobila početi tek u aprilu kada će biti objavljen tender za prodaju te firme, dok će se javne ponude primati do maja. Tender za Fabriku automobila, prema Dinkićevim rečima, dobro je pripremljen, a deo tenderske dokumentacije činiće i ugovori Zastave o poslovno-tehničkoj saradnji sa Dženeral motorsom i Fijatom. Interesovanje za kupovinu kragujevačke fabrike dosada su pokazali ozbiljni proizvođači automobila iz Evrope i Kine. Nadam se da će se bar dve kompanije javiti na tender, a onom ko izgubi biće ponuđeno da izgradi novu fabriku automobila u Srbiji. Naša je želja da radnici Zastave dobiju sigurnog poslodavca koji će na dugi rok povećavati proizvodnju i prodaju automobila – rekao je Dinkić, i dodao da će fabrika automobila potencijalnim kupcima biti ponuđena bez dugova, pošto je 340 miliona evra obaveza te firme, u međuvremenu, otpisano, dok će problem preostalog duga od 20 miliona evra biti rešen na drugi način.
Uz konstataciju da će domaća auto-industrija odigrati važnu ulogu u izvozu i zapošljavanju, Dinkić je za naredu godinu najavio posebne podsticajne mere za automobilsku industriju, što, između ostalog, podrazumeva dodatne stimulacije za one koji investiraju u tu industriju. Prema oceni Ministarstva ekonomije ponuđeni socijalni program za zbrinjavanje radnika Fabrike automobila sasvim je prihvatljiv, ali će se narednih meseci raditi na njegovoj doradi.
Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojević vezano je očekivanje da će i Fabrika automobila dobiti novog vlasnika i da će se u toj fabrici proizvoditi najmanje 100.000 vozila godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari