Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je juče u Beču da se Srbija u 2009. godini neće suočiti sa recesijom, ali da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ipak biti prepolovljen i biće najviše 3,5 odsto“, kazao je on na otvaranju Juromani ekonomskog foruma o centralnoj i istočnoj Evropi. Dinkićje takođe istakao da će spoljnotrgovinski deficit Srbije u 2009. godini biti smanjen pošto se očekuje pad uvoza i zadržavanje izvoza na nivou iz prošle godine. „Glavni problem sa kojim će se suočiti srpski izvoznici biće pad cene metala u svetu“, procenio je Dinkić. On je na uvodnom ministarskom panelu Juromani foruma naveo da su banke u Srbiji u prošloj godini poslovale sa profitom, tako da „ne brine da li će biti novca, većkolika će biti njegova cena“.

Dinkić je nakon ministarskog panela na Juromani forumu o centralnoj i istočnoj Evropi kazao da je očigledno da Srbija u veoma teškim vremenima globalne finansijske krize stoji bolje nego zemlje u regionu i da nije imala potrebe da interveniše u bankarskom sektoru.

I pored toga Srbija i čitav region suočiće se sa značajnim usporavanjem privrednog rasta. Vlada je projektovala da će privredni rast Srbije u 2009. godini biti 3,5 odsto, a ekonomisti Evropske banke za obnovu i razvoj izneli su projekciju da će rast u regionu centralne i istočne Evrope biti jedan odsto. Srbija će upumpati značajna sredstva u likvidnost privrede jer ove godine očekuje manji priliv novca i kredita iz inostranstva, što će morati da se nadomesti sredstvima iz srpskog budžeta. Zadužićemo se nešto više nego što smo ranije činili, jer je Srbija smanjila javni dug u prethodnim godinama na 25 odsto BDP-a. Zadužićemo se za sve bitne projekte, a najveći deo investicija iz budžeta ići će na izgradnju Koridora 10 – naveo je on.

Dinkićje precizirao da je planirano da se Srbija najpre zaduži za izgradnju Koridora 10 dodajući da se u maju i junu očekuje da na odborima direktora Svetske banke, Evropske investicione banke i EBRD budu odobrene tranše za ovu godinu. „Ukupno planirano zaduženje za tri godine je 1,1 milijarda evra, a koliko će biti zaduženje u ovoj godini zavisi od brzine kojom će biti raspisani tenderi“, kazao je i dodao da bi povlačenje novca trebalo da krene od leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari