Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije danas će započeti tehničke kontakte sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda zaduženom za našu zemlju radi priprema za sklapanje novog kreditnog aranžmana sa tom institucijom, najavio je resorni ministar Mlađan Dinkić. On je nakon sastanka sa direktorom MMF-a za Evropu Rezom Mogadamom izjavio da je Fond spreman za razgovore sa Srbijom o novom aranžmanu.


„Mi ćemo im predstaviti naš kompletan nacrt budžeta za 2013. godinu i uveren sam da ćemo se lako usaglasiti oko njega“, rekao je Dinkić.

Ministar je dodao da će posle toga u Srbiju doći i zvanična misija MMF-a kako bi bio sklopljen novi aranžman, povoljan za Srbiju.

Prethodni aranžman iz predostrožnosti, vredan 1,1 milijardu evra, MMF je zamrzao još u februaru ove godine, kada se pokazalo da Vlada ne ispunjava predviđene obaveze, odnosno da troši znatno više novca od dogovorenog. Od tada makroekonomska situacija je u toj meri promenjena nagore da su i u novoj vladi i u Fondu zaključili da je jedino rešenje da se postojeći aranžman raskine i da se zaključi potpuno novi. Prema aktuelnim pokazateljima, inflacija će do kraja godine dostići bar 12 procenata, a javni dug će možda i premašiti 60 odsto BDP-a, pri čemu je gornja granica dozvoljena zakonom 45 procenata. Zamrzavanje aranžmana sa MMF-om jedan je od faktora koji se u stručnoj javnosti često pominjao kao jedan od elemenata koji su uticali na pad dinara i rast premije rizika zemlje, a u međuvremenu su i međunarodne agencije smanjile kreditni rejting Srbije.

Ministar Dinkić i guverner NBS-a Jorgovanka Tabaković učestvuju na godišnjem skupu Odbora guvernera MMF-a i Grupacije Svetske banke u Tokiju, gde su se, osim sa visokim predstavnicima Fonda, sreli i sa potpredsednikom Svetske banke Filipom Lueruom koji je potvrdio da je ta institucija spremila 300 miliona dolara budžetske podrške za Srbiju.

„Veoma sam zadovoljan razgovorima koje smo vodili sa Lueruom. Osim 300 miliona dolara budžetske podrške za Srbiju, oni žele da podrže naš program strukturnih reformi u privredi kao i naše napore na unapređenju poslovne klime, a pre svega na ukidanju birokratskih procedura kod izdavanja građevinskih dozvola“, rekao je Dinkić.

Ministar finansija Srbije je dodao da je uslov da taj program postane operativan da Srbija potpiše novi aranžman sa MMF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari