Rasprava o amandmanima na Predlog zakona koji bi trebalo da omogući da Poštanska štedionica preuzme sve obaveze i imovinu Nove agrobanke nastavljena je i juče u Skupštini Srbije. Braneći Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka koji bi trebalo da bude „jedna od efikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora“, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je juče pred poslanicima da je svestan toga da je „cena velika za Srbiju“.


– Kumulativno potrošenih 600 miliona evra za saniranje ove štete nije uopšte malo – naglasio je Dinkić. On je napomenuo da će važenje zakona biti ograničeno na dve godine i da će se primenjivati samo na banke u kojima država ima većinsko vlasništvo. Dinkić je rekao da je ograničenje važenja tog zakona do 31. decembra 2014. predviđeno amandmanom Odbora za finansije. Zakon će se, kako je istakao, odnositi samo na one banke u kojima Republika ili pokrajina imaju većinsko, odnosno kontrolno učešće.

Najviše primedbi tokom jučerašnje rasprave na zakon imali su poslanici opozicije. Poslanica DS-a Gordana Čomić tražila je da se iz Predloga briše član 6, dok je Srđan Nikolić (DS) imao primedbu na to da „nema jedinstvene metodologije“ i da se u različitim članovima najpre pominje „samo jedna autonomna pokrajina“, a potom samo „Republika Srbija“.

U obrazloženju Predloga ovog zakona između ostalog, stoji da je većina zemalja nakon što je počela kriza donela propise koji predviđaju mere koje država može da primeni kako bi sprečila destabilizaciju finansijskog sektora i da je u Srbiji još 2009. „razmatrana mogućnost donošenja posebnog zakona“, ali da je taj predlog stigao samo do Skupštine. Juče usvojeni Zakon predviđa postupak i način preuzimanja imovine i obaveze banaka u kojima država Srbija ima direktno ili indirektno učešće u slučaju kada bi nesprovođenje preuzimanja predstavljalo ozbiljnu pretnju za stabilnost finansijskog sektora. Zakon, između ostalog, predviđa da banka koja je preuzimalac dobija bespovratnu finansijsku pomoć za realizaciju preuzimanja, kao i da te troškove snosi Agencija za osiguranje depozita.

Dinkić je ranije reka da stečaj Nove agrobanke nikako ne bi bio dobro rešenje. Narodna banka Srbije je Agrobanci u maju ove godine oduzela dozvolu za rad zbog gubitka od 300 miliona evra, pa je prethodna Vlada osnovala Novu agrobanku. Ova banka, koja po usvajanju ovog zakona prelazi u ruke Poštanske štedionice ima 250.000 deponenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari