Generalni direktor fabrike Goša Ivan Hemšild danas se prvi put pojavio u Srbiji nakon što je pre dve nedelje otišao za Slovačku. Sastao se sa direktorima u firmi, ali se radnicima nije obratio.

– Imali smo sastanak, gledamo da nađemo rešenje – rekao nam je Hemšild u kratkom telefonskom razgovoru, pre nego što ga je prekinuo jer, kako kaže, vozi automobil i ne želi da plaća kazne. Hemšild je obećao da će na sva pitanja odgovoriti mejlom čim stigne.

Hemšild, koji je u Srbiju stigao u utorak uveče, a već juče po podne krenuo put Slovačke (u trenutku razgovora izlazio je iz Beograda) sastao se sa kolegijumom direktora u Goši. Kako nam je rekao predsednik sindikata Nezavisnost Ljuba Savić, radnicima je rečeno da je Hemšild ponudio direktorima poziciju generalnog direktora, na kojoj on više ne želi da bude.

– Rečeno nam je da je Hemšild ponudio direktorima mesto generalnog, ali da niko od njih to nije želeo da prihvati jer se očigledno plaši da dođe u Smederevsku Palanku – kaže Savić za naš list.

Lisnart holding limited, koji se kao novi vlasnik Goše pojavio 3. aprila, registrovan je 2008. na adresi u Lefkoziji, na Kipru. Osim matičnog broja firme, na internetu se može pronaći još samo to da je direktor ovog holdinga Elefterija Kirjaku.

U Agenciji za privredne registre privredno društvo FŠV Goša se vodi kao aktivno preduzeće u kome su prema podacima za 2014. bila 393 zaposlena. Neto gubitak Goše te godine bio je 596 miliona dinara, za čak 400 miliona veći nego godinu dana ranije. Narednu, 2015. Goša je završila sa 19 radnika manje, ali i gubitkom od 192 miliona dinara.

Radnici Goše štrajkuju od prošlog ponedeljka u krugu fabrike zbog toga što im nije isplaćeno i do 20 zarada, a doprinosi nisu uplaćivani poslednje četiri godine. Loša situacija u Goši „isplivala“ je u javnost tek kada je pre dve nedelje jedan od radnika izvršio samoubistvo u fabrici. Generalni direktor je odmah posle toga napustio Srbiju. Slovačka ŽOS Trnava, koja se do ovog ponedeljka vodila kao vlasnik Goše, kupila je fabriku u Smederevskoj Palanci pre deset godina u privatizaciji.

Vulin: Ne može država da rešava probleme Goše

Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je juče da država ne može da plaća zaostale zarade privatnog poslodavca.

– To jednostavno nije moguće. Ono što je u nadležnosti države, mi možemo da uradimo. Mi možemo da vidimo da li ima bilo šta što država može konkretno da uradi, ali ne možemo da rešimo problem zaostalih zarada od privatnog poslodavca – rekao je Vulin.

On je naglasio kako je za prodaju Goše saznao iz medija, te da želi da sazna ko je novi vlasnik. Vulin je rekao da je Ministarstvo rada dva puta podnosilo prijave protiv slovačkog poslodavca i da sudovi nisu reagovali u tom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari