Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je Evropsku komisiju o tome da partnerski odnos Jat ervejza i Etihad ervejza ne narušava primenu ECAA sporazuma koji je Srbija potpisala – navodi se u juče objavljenom saopštenju Direktorata, koji je reagovao na saznanja Danasa i drugih medija o tome da je Evropska komisija prethodno obavestila Direktorat da bi Jat mogao da izgubi pravo da leti ka evropskim destinacijama, ako Srbija ne odustane od odluke da upravljanje ovom kompanijom poveri Etihadu.

Prema navodima Direktorata, Evropskoj komisiji je između ostalog predočeno da će Jat ostati u većinskom vlasništvu Srbije, da će u Odboru direktora većinu imati Srbija, koja će postavljati i predsednika direktora, kao i da će se odluka o svim pitanjima donositi prostom većinom glasova.

– Ovlašćenje Etihad ervejza u dnevnom upravljanju je fiksno i ograničeno na period od pet godina, uz mogućnost produženja na narednih pet godina. Ako Srbija pristupi Evropskoj uniji pre isteka tog roka, ovlašćenje će biti ukinuto kao i u slučaju da Srbija smatra da su njeni interesi dovedeni u pitanje. Direktorat civilnog vazduhoplovstva smatra da ova transakcija nikako ne odstupa od obaveza koje je Srbija preuzela zaključujući ECAA sporazum o proširenju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja – navodi se u odgovoru Direktorata Evropskoj komisiji.

U Direktoratu navode i da je sama Evropska komisija upravo juče objavila izveštaj o napretku Srbije u oblasti vazdušnog saobraćaja, u kojem se navodi da je „Direktorat civilnog vazduhoplovstva ostvario značajan napredak u prvom tranzicionom periodu ECAA sporazuma, posebno u oblasti ekonomske regulative i zaštite prava putnika“, a „pozitivno je ocenjena oblast bezbednosti vazduhoplovstva u Srbiji i to posle detaljne inspekcije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari