Direktorat za nuklearnu sigurnost učestvuje u suzbijanju širenja afričke kuge svinja u Srbiji 1Foto: Pixabay/Pexels

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost saopštio je danas da će učestvovati u suzbijanju širenja afričke kuge svinja u Srbiji, u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (MAAE).

Hitnu podršku u isporuci reagenasa potrebnih za brzu dijagnostiku afričke kuge svinja, u vrednosti 60.000 evra, Direktorat je sredinom jula zatražio od MAAE za potrebe Naučnog instituta za veterinu Srbije.

„Jedan od ključnih elemenata u suzbijanju zaraznih bolesti je brza i pouzdana dijagnostika jer je osnov i prethodi svim budućim aktivnostima“, naveo je Direktorat u saopštenju.

Predviđajući širenje afričke kuge svinja, kao i dolazak drugih naročito opasnih bolesti usled klimatskih promena, MAAE je finansirala projekat „Jačanje kapaciteta nacionalnih referentnih laboratorija za rano otkrivanje, epidemiološki nadzor i kontrolu prekograničnih bolesti životinja u vanrednim situacijama“, što je pomoglo da se spremnost i laboratorijski kapaciteti u Srbiji podignu na najviši nivo.

Afrička kuga svinja u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019. godine kod domaćih svinja. Zahvaljujući preduzetim merama kao i relativno maloj gustini populacije divljih svinja u zahvaćenim područjima, nije došlo do prenošenja virusa i obolevanja divljih svinja.

Međutim, početkom 2020. godine, dijagnostikovani su prvi slučajevi afričke kuge u pograničnim područjima sa Rumunijom i Bugarskom, najverovatnije kao rezultat prirodnog širenja bolesti, odnosno kretanja divljih svinja.

Preduzete su brojne mere, a najvažnije su obuhvatale pojačan i redukcioni odstrel radi smanjenja brojnosti divljih svinja. Budući da je tu bolest teško kontrolisati kod divljih svinja, osnovni cilj primenjenih mera je sprečavanje širenja bolesti na domaće svinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari