Direktorat zatražio pomoć od Međunarodne agencije za atomsku energiju za brzu dijagnostiku afričke kuge svinja 1foto Milan Maričić/ATAImages

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije zatražio od Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) hitnu podršku u vezi sa dijagnostičkim reagensima potrebnim za brzu dijagnostiku afričke kuge svinja u vrednosti od 60.000 evra.

Jedan od ključnih elemenata u suzbijanju zaraznih bolesti je brza i pouzdana dijagnostika, jer prethodi svim budućim aktivnostima, navodi se u saopštenju Direktorata.

Predviđajući širenje afričke kuge svinja, kao i dolazak drugih naročito opasnih bolesti usled klimatskih promena, MAAE je finansirala projekat NIVS 2020/2021 „Jačanje kapaciteta nacionalnih referentnih laboratorija za rano otkrivanje, epidemiološki nadzor i kontrolu prekograničnih bolesti životinja u vanrednim situacijama“.

Zahvaljujući tom projektu, spremnost i laboratorijski kapaciteti su podignuti na najviši nivo, ističe se u saopštenju.

Afrička kuga svinja u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019. godine kod domaćih svinja, ali zahvaljujući preduzetim merama, kao i relativno maloj gustini populacije divljih svinja u zahvaćenim područjima, nije došlo do prenošenja virusa i oboljevanja divljih svinja.

Međutim, početkom 2020. godine, i kod njih su dijagnostikovani prvi slučajevi afričke kuge u pograničnim područjima sa Rumunijom i Bugarskom, najverovatnije kao rezultat prirodnog širenja bolesti, odnosno kretanja divljih svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari