Direktorka RTK podnela ostavku 1

Zbog višemesečne finansijsko-poslovne agonije Radio televizije Kragujevc, direktorka te medijske kuće Irena Veličković podnela je je ostavku vlasniku RTK, biznismenu iz Kruševca Radoici Milosavljeviću.

O aktuelnoj situaciji u Radio televiziji Kragujevac, ranije najznačajnijem elektronskom mediju južno od Save i Dunava, svedoči činjenica da je za sutra zakazana licitacija imovine te firme (četiri automobila, kamera, računari, agregat…), koja je prošlog meseca popisana kako bi se njenom prodajom isplatile zaostale zarade za 26 zaposlena koji su to pravo ostvarili na sudu. Zaposlenima u RTK, koji su u štrajku upozorenja već mesec dana, dugujje se popet i po plata, a polovina od preostalih 67 novinara i drugih medijskih radnika u radiju i televiziji ,u oktobru se izjasnila za socijaoni program koji do sada nije realizovan, a kad, bolje reći da li će će – ne zna se. Tim pre što je r ačun RTK od avgusta u neprekidnoj blodadi zbog duga koji je narasatao na 19 miliona dinara.

Radio televiziji Kragujevac, prema poslednjim informacijima iz te kuće, preti i oduzimanje za emitovanje programa, ukoliko do 9. decembra ne plati naknadu REM-u. U Sindikatu UGS „Nezavisnost“ RTK ponovo podsećaju da sui se uslovi za raskid kuporodajnog ugovora sa Radoicom Milosavljevićem, stekli još 13. Oktobra, kad je ietekao predvidjeni rok od godinu dana u kojem je taj kruševački biznismen bio u obavetzi da u nabavku nove radio i televizijske opreme investira 150.000 evra, što on, naravno, nije učinio. Milosavljević, nadalje, ne ispšunjava ni ugovorne obaveze vezane za redovno servisiranje zarada i drugih obaveza prema zaposlenima, što je dodatni razlog za ponište je privatizacije RTK.

Iako u više navrata upozoravano da je Milosavljević probio rokove iz kuporodajnog ugovora, te da nema nikakvih naznaka da će u dogledno vr eme da ispuni obaveze iz tog ugovora, Ministarstvo provrede mu je prošlog meseca dalo dodatni rok od 30 dana za podnošenje revizorskog izveštaja, i time, ako je suditi po aktuelnoj situaciji u RTK, samo produžio agoniju zaposlenih i toj medijskoj kući kojoj, sada je već izvesno, najozbiljnije preti skorašnje gašenenje. Sindikat UGS „Nezavisnost“ krajem oktobra je najavio tužbu protiv nadležnih u Ministarstvu privrede , koji ignorisanjem činjenica da Milosavljević ne poštije obaveze iz kuprodajnog ugovora, krše zakosnske propise.

Agonoji RTK, ali i ostalih kragujevačkih medija, Televizije Kanal 9 i nedeljnika „Kragujevačke novine“, pre svih, uveliko doprinosi i gradska uprava koja već dve godine ne ispunjavaju zakonsku obavezu vezanu za raspisivanje konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari