Koga briga za zakon: Od 2015. divlja gradnja izrodila oko 100.000 novih objekata koji traže ozakonjenje

Ostavite komentar


  1. Rešenje: smanjiti naknade za doprinose za uređenje građevinskog zemljišta na neku razumnu meru i niko neće rizikovati nelegalnu gradnju. Ovako naša država strancima poklanja, zemljište, priključke, sve džabe, kad gradi nešto , jel bogati to je investicija , a kad neko hoće da napravi običnu šupu udri po džepu.

  2. To se rešava tako što se prvo donese urbanistički plan sa jasno definisanim pravilima gde i kako može da se gradi, zatim da se sve potrebne dozvole izdaju u najkraćem mogućem roku a onda da inspekcije rade svoj posao i nalože rušenje objekta o trošku vlasnika ukoliko se radi o nelegalnoj gradnji. Kad se tako radilo, vrlo brzo bi se stalo divljanju na put jer nikome ne bi bilo isplativo ali pošto živimo u korumpiranoj državi od toga nema ništa. Ozakonjenje nelegalnih objekata je fantastična prilika za zaradu koje ni jedna vlast ne želi da se odrekne.

  3. Na zalost, na teritoriji ex-YU ne postoji jedno selo (a kamoli grad) izuzev Slovenije, za koje se moze reci da je u potpunosti lepo. Postoje lepe kuce, gradjevine, ali se divlja gradnja ogleda u estetici samog objekta; neukus i kic, idealna scenografija za neki novi „Borat“ fim.

  4. Ova vlast je dovela nelegalnu gradnju do savršenstva. Retko ko zida u skladu sa urbanističkim uslovima, a i oni mora da plate reket za dozvolu. Sledeća varijanta je sprat, dva viška, terase van građevinske linije i sl, što se legalizuje već u procesu izgradnje, a ima ih koji i cele objekte rade odmah kroz legalizaciju. Uz to uopšte urbanistički planovi koji se donose su sve gori po javni interes a bolji po investitorski, i sve se radi da se probiju sva pravila struke i zdravog razuma zarad brze zarade i famoznog narativa da su investicije u nekretninama.

Ostavite komentar


Ekonomija

Kuća od 80 kvadrata može da se osigura za oko 80 evra godišnje: I pored sve češćih vremenskih neprilika, građani retko osiguravaju imovinu 8

Kuća od 80 kvadrata može da se osigura za oko 80 evra godišnje: I pored sve češćih vremenskih neprilika, građani retko osiguravaju imovinu

Poslednjih dana Srbiju je ponovo zahvatio talas vremenskih nepogoda koje su načinile veliku materijalnu štetu, a građani koji nemaju osiguranje i nisu na taj način zaštitili svoju imovinu možda neće imati način da nadoknade izugbljeno. Uprkos tome što za manje od 100 evra godišnje može da se osigura kuća od 100 kvadrata, građani se retko na to odlučuju.

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.