Đedović Handanović: Do nuklearne energije u Srbiji najmanje 10-15 godina 1Foto: MRE/ Emilija Čabarkapa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović razgovarale su danas sa ekspertskom misijom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o saradnji u oblasti mirnodopske primene nuklearne energije, a predstavnici IAEA su naveli da su spremni da pruže pomoć.

Šef ekspertske misije IAEA i šef Departmana za tehničku saradnju te organizacije Đing Džang rekao je da je IAEA prethodnih godina ostvarila tesnu saradnju sa partnerskim institucijama iz Srbije kroz program tehničke pomoći, saopštilo je Ministarstvo rudarstva.

„Agencija ne utiče na donošenje odluke članica o sprovođenju Programa razvoja mirnodopske primene nuklearne energije, ali je spremna da pruži pomoć i podršku zemljama koje se odluče u skladu sa smernicama koje predviđa za svoje članice“, rekao je Đing Džang.

Đedović Handanović je rekla da Srbija razmatra korišćenje nuklearne energije u kontekstu obezbeđivanja dugoročne energetske sigurnosti, u uslovima postepenog smanjivanja korišćenja fosilnih goriva i povećanja potreba za energijom u narednim decenijama.

Ona je navela da je cilj Srbije da do 2030. najmanje 45 odsto energija dobija iz obnovljivih izvora, što očekuje da dostigne kroz realizaciju investicija javnog i privatnog sektora, ali su potrebni i novi bazni kapaciteti, koji bi obezbedili sigurnost snabdevanja u uslovima smanjenja proizvodnje iz uglja.

„Mogućnost korišćenja nuklearne energije sagledali smo kroz usvojeni Nacionalni integrisani plan za energetiku i klimu, koji kroz varijacije jednog od scenarija predviđa uvođenje nuklearne enegije nakon 2040, a u procesu javnih konsultacija je i nova Strategija razvoja energetike, koja takođe razmatra opciju nuklearne energije“, rekla je ona i dodala da se predlaže i stavljanje van snage Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana.

Podsetila je i da je Ministarstvo nedavno potpisalo Memorandum sa predstavnicima pet ministarstva i 20 fakulteta, naučnih instituta i energetskih preduzeća u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji, sa ciljem okupljanja stručnjaka iz te oblasti i otvaranja javne debate.

Prema njenim rečima, raspisana je i javna nabavka za izradu preliminarne tehničke studije, koja treba da omogući razumevanje dostupnih tehnologija, argumenata za i protiv nuklearne energije i analizu tržišta.

„Srbija je na samom početku procesa uspostavljanja institucionalnog i regulatornog okvira, kako bi uopšte mogla da se razmatra mogućnost korišćenja nuklearne energije u Srbiji i donese informisane odluke. Svesni smo da je ovo dug proces, koji traje najmanje 10 do 15 godina“, kazala je Đedović.

Jelena Begović rekla je da projekti sa IAEA sa naučne tačke gledišta predstavljaju priliku za Srbiju i njenu naučnu zajednicu da se uključi ne samo u regionalne, već i u globalne tokove kada je reč o nuklearnoj energiji.

„Projekti koje realizujemo u saradnji sa IAEA omogućavaju razmenu znanja i iskustava u ovoj važnoj oblasti i industriji, koja postaje sve značajnija u borbi protiv klimatskih promena i obezbeđivanju sigurnog i održivog snabdevanja energijom“, rekla je Begović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari