EPSfoto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Elektroprivreda Srbije (EPS) će 2023. godinu završiti sa istorijski najboljim prihodom, a procene su da će dobit značajno premašiti 90 milijardi dinara, istakla je u autorskom tekstu za NIN ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja ističe da u budžetu za 2024. godinu nisu predviđena izdvajanja za EPS.

Ona navodi da su deponije uglja pune, kao i akumulacije vode, a pokrenute su investicije koje nisu završavane godinama, poput revitalizacije agregata na Đerdapu 1.

Đedović Handanović je napomenula i da je Srbija, u uslovima pandemije i energetske, a zatim i krize zbog rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, uspela da među prvima obezbedi dovoljne količine gasa i da ga uskladišti u Banatskom Dvoru i Mađarskoj.

Obezbedili smo dovoljne količine uglja i mazuta za proizvodnju u našim termoelektranama, dok operativne i obavezne rezerve nafte, takođe, garantuju sigurnost čitavoj ekonomiji Srbije, dodala je ona, dok u autorskom tekstu nema ni reči o eventualnom poskupljenju struje.

Đedović Handanović je podsetila na reformu EPS i istakla da, zahvaljujući novom sistemu upravljanja, direktor EPS više neće moći da svojim odlukama kompaniju značajno unazadi, dok se cena pogrešnih odluka do sada uvek plaćala novcem iz budžeta Srbije, što znači novcem svih građana.

Ona je najavila da će početkom godine krenuti izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana instalisane snage jednog gigavata, a do kraja godine se očekuje i puštanje u rad prve vetroelektrane u vlasništvu EPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari