Đedović Handanović: Srbija bogata kritičnim mineralnim sirovinama 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je Srbija prirodno bogata nekim od kritičnih mineralnih sirovina, bez kojih nije moguće sprovesti energetsku tranziciju, a pre svega litijumom, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je na sastanku sa međuministarskim delegatom za snabdevanje rudama i strateškim metalima iz Ministarstva ekonomije i finansija Francuske Bendžaminom Galezom kazala da je u pripremi Strategija upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima, na kojoj je angažovano više od 50 profesora i saradnika Rudarsko geološkog fakulteta.

Ta strategija će, kako je naglasila, Srbiji pomoći da definiše načine i pravac kojim će upravljati svojim rudnim bogatstvima u interesu građana, ekonomskog razvoja i privrednog rasta na dugoročno održiv način.

Đedović je navela da su u pripremi i izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima će se još više zaštititi interesi Srbije, povećati kontrola i uvesti novi oblici saradnje.

„Svi projekti u sektoru rudarstva i energetike u našoj zemlji moraju da budu u skladu sa EU standardima i propisima, uključujući i standarde u rudarstvu, s obzirom da Srbija ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da smo deo evropskog kontinenta“, kazala je Đedović.

Galezo je naveo da Francuska razvija projekte kritičnih mineralnih sirovina, uključujući podzemni rudnik litijuma u centralnoj Francuskoj.

„Projekat koji se razvija u centralnom delu naše zemlje podrazumeva podzemnu eksploataciju litijuma, uz izgradnju fabrike za preradu, a otvaranje očekujemo oko 2028. godine“, rekao je on.

Dodao je da je projekat nešto manji od onog koji se razmatra u dolini Jadra, ali je sličan po kapacitetu.

„Proglašen je projektom od nacionalnog značaja, jer je nacionalni interes da se snabdevamo pre svega iz sopstvenih rudnih bogatstava“, kazao je Galezo, dodajući da su upravo završene javne konsultacije i da trenutno ne vide prepreke koje bi uticale na dalji razvoj projekta.

Galezo će u petak prisustvovati na Samitu o kritičnim mineralnim sirovinama koji se održava u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari