Đedović Handanović: Otpočeli pregovori o komercijalnom ugovoru za izgradnju jednog gigavata solarnih elektrana 1Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom „Hyundai Engineering“, koji je izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage od jedan gigavat, saopštilo je ovo Ministarstvo.

Ona je istakla da je ovo trenutno jedan od najvećih projekata obnovljivih izvora energije u Evropi.

„Cilj nam je da imamo sve elemente komercijalnog ugovora dogovorene u narednim nedeljama, kako bi strateški partner mogao što pre da krene u razvoj projekta, a zatim i izgradnju solarnih elektrana da bi do 2028. one postale deo proizvodnog portfolija EPS-a. Projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana od 1 GW je važan projekat za energetski sektor Srbije i za ostvarivanje naših strateških ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora, a koji su važni i za proces evropskih integracija, kao i za razvoj naše privrede i dostupnost zelene energije, pre svega za izvozno orijentisane kompanije koje su energetski intenzivne”, rekla je Đedović Handanović.

Kako je saopšteno, na javnom pozivu sprovedenom prošle godine, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, za najboljeg ponuđača izabran je konzorcijum koji predvodi južnokorejska kompanija „Hyundai Engineering”.

Oni su dužni da po sistemu „ključ u ruke” razviju, izgrade i predaju u vlasništvo EPS-a solarne elektrane ukupne snage 1 GW, kao i baterijski sistem za skladištenje električne energije od najmanje 200 MW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari