Đedović Handanović: Poseta Makrona važna zbog energetske sigurnosti naredne dve-tri decenije 1Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je poseta Srbiji predsednika Francuske Emanuela Makrona važna zbog dijaloga dve zemlje o dugoročnoj saradnji u obezbeđivanju energetske sigurnosti u naredne dve do tri decenije.

„Francuska je najveći nuklearni operater u svetu i zemlja od koje možemo mnogo da naučimo, razmenjujemo znanja i iskustva. Za razliku od Nemačke koja je donela odluku o gašenju nuklearnih elektrana, što je za posledicu imalo uvoz električne energije iz Francuske, oni nisu gasili nuklearne kapacitete koji se između ostalog nalaze i u našem okruženju u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji“, rekla je ministarka, saopštio je njen kabinet.

Đedović Handanović je kazala da posle energetske krize treba pažljivo planirati prelazak na obnovljive izvore energije i da mora da se obezbedi dovoljno energenata i električne energije za sigurno i stabilno snabdevanje.

Srbija, prema njenim rečima, neće uvoziti nuklearni otpad iz Francuske i u javnosti su se širile neistine.

„Lako je proverljivo šta piše u konvencijama Ujedinjenih nacija, direktivama Evropske unije, francuskim i srpskim zakonima. Nije istina da Francuska ima interes da izvozi nuklearni otpad u Srbiju niti je moguće da mi uvozimo i skladištimo nuklearni otpad. Mediji koji sebe smatraju objektivnim lako mogu da provere ove informacije, a ne da nastavljaju da namerno obmanjuju građane i šire paniku protiv čega ćemo se boriti činjenicama i argumentima“, rekla je ministarka.

Demantovala je navode ekološkog analitičara Igora Radoševića, koji je kazao da se planira otvaranje 20 do 30 rudnika litijuma u Srbiji.

„Na teritoriji cele Srbije samo na jednoj lokaciji u dolini Jadra postoje overene rezerve minerala litijuma i bora i nigde više, niti se vrše istraživanja litijuma. Projekat ‘Jadar’ se razvija duže od 20 godina, a rudnik i dalje nije otvoren, toliko o istinitosti navoda da će biti otvoreno na desetine rudnika litijuma“, poručila je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari