Đedović Handanović: Rafinerija u Smederevu biće izgrađena po najvišim ekološkim standardima 1Ilustracija Foto: Shutterstock/Avigator Fortuner

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da će rafinerija u Smederevu biti izgrađena po najvišim ekološkim standardima.

Ona je u intervjuu današnjem izdanju dnevnog lista Politika kazala da će od Pančeva do lokacije za izgradnju rafinerije u Smederevu biti izgrađen novi krak naftovoda za potrebe buduće rafinerije.

„Okvirni sporazum je potpisan na period od dve godine, a vreme potrebno za izgradnju i puštanje u rad nove rafinerije procenjuje se na oko četiri godine od dana dobijanja prve građevinske dozvole“, navela je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, vlasnik i operater postrojenja biće jedna od naftnih kompanija iz „Kine Čajna Enerdži Internešenal Grup“.

Ukupna vrednost investicije procenjena je na oko 2,4 milijarde evra, kazala je ministarka dodajući da će, prema planu, u rafineriji biti stalno zaposleno 700, a posredno angažovano oko 2.400 radnika.

Kako je ministarka naglasila, izgradnja novog rafinerijskog postrojenja uticaće na povećanje energetske sigurnosti Srbije, kao i znatno povećanje domaćeg bruto domaćeg proizvoda.

Đedović Handanović tvrdi da sam projekat rafinerije u Smederevu ni na koji način nije povezan sa kompanijom „Gasprom njeft“, čemu u prilog govori činjenica da je partner za njegovu realizaciju jedna od najvećih kineskih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari