Đedović Handanović sa Udruženjem korporativnih direktora o razvoju energetskog sektora 1Foto: BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa domaćim Udruženjem korporativnih direktora o planu razvoja energetskog sektora i predstojećim izmena u zakonodavnom okviru.

Đedović Handanović je rekla da se javna rasprava o izmenama Zakona o energetici očekuje u julu i da je važno da predstavnici javnog i privatnog sektora aktivno učestvuju u konsultacijama.

„Dijalog o pitanjima kao što su pravci razvoja energetskog sektora i izmene Zakona o energetici je važan da bismo došli do najboljih regulatornih rešenja koja će obezbediti dugoročno održiv razvoj energetskog sektora“, rekla je ona.

To udruženje, kako je rekla, okuplja predstavnike nekih od najznačajnijih i privatnih i državnih kompanija i važno je da se čuje glas svih onih kojih će se ticati izmene zakona. Đedović Handanović je navela da se radi i na pripremi novog Zakona o rudarstvu koji će obezbediti veću zaštitu interesa države u rudarskom sektoru i održivi razvoj te privredne grane. „Zadatak Vlade je da u najvećoj meri zaštiti interes svakog građanina, posledično i privrede. Novim Zakonom o rudarstvu planiramo da uvedemo modele koji će osigurati veće prisustvo i zaštitu interesa države, kao i veću korist od naših rudnih bogatstava“, rekla je Đedović Handanović.

Istakla je da se radi i na izradi Strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije za period od 2025. do 2040. godine, sa projekcijom do 2050. godine, koja treba da na sveobuhvatan način analizira stanje svih mineralnih resursa, unapredi kontrolu i upravljanje i odgovori potrebama razvoja rudarskog sektora. Govoreći o cenama električne energije za privredu, ministarka je navela da je u pripremi nova metodologija cena električne energije i gasa koja će biti završena tokom leta.

„Kroz izmene Zakona o energetici ćemo uvesti i koncept aktivnog kupca, kako bismo omogućili industriji veću samoodrživost. U dijalogu sa asocijacijama, udruženjima, komorama, privatnim sektorom, sagledavamo koji model je najpogodniji za naš energetski sistem, a da ne opteretimo mrežu i ugrozimo snabdevanje, uzimajući u obzir regulativu EU, koja je nedavno uvela ovaj koncept“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari