Đedović Handanović: Skladišta gasa popunjena, dogovorene dodatne isporuke iz Azerbejdžana 1Foto: Ana Paunković/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su skladište gasa u Srbiji i ono koje se koristi u Mađarskoj dobro popunjeni, kao i da su dogovorene dodatne isporuke gasa iz Azerbejdžana.

„U novembru ćemo u Banatskom Dvoru imati 750 miliona kubika gasa i 163 miliona u Mađarskoj. Obezbedili smo i dodatne količine iz Azerbejdžana, koje ćemo povlačiti u skladu sa potrebama, a dogovor ćemo uskoro ozvaničiti“, navela je ministarka prilikom obilaska sedišta „Srbijagasa“ u Novom Sadu u prisustvu direktora tog preduzeća Dušana Bajatovića i direktora „Gastransa“ Alekseja Aleksejeva, objavilo je ministarstvo.

U vezi sa proširenjem podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor ministarka je istakla je strateški interes Srbije da ima skladišta gasa na svojoj teritoriji.

„Očekujem da imamo kapacitete skladištenja od 1,5 milijardi kubika gasa u Banatskom Dvoru do kraja 2026. godine što će krucijalno doprineti energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednih 25 godina“, kazala je ona.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović istakao da se projekat proširenja Banatskog Dvora razvija planiranom dinamikom, da je definisana i poručena oprema, kao i da je dobijena građevinska dozvola.

Kako je navedeno, proširenjem skladišta podzemnog gasa ostvariće se bezbednosni, tehnički, kao i ciljevi proizvodnje gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari