Đedović Handanović: Srbija planira da radi na povezivanju sa susedima u sektoru gasa, prenosa električne energije i transporta nafte 1Foto: BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas u Atini da Srbija planira da radi na povezivanju sa susedima u sektoru gasa, prenosa električne energije i transporta nafte, jer je to uslov za veću energetsku sigurnost.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Đedović Handanović učestvuje na ministarskom sastanku Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistočne evrope.

Ona je istakla da je energetska sigurnost Zapadnog Balkana ujedno i energetska bezbednost Evrope i glavna tema kako da se bolje povežemo da bismo imali veću sigurnost snabdevanja kroz energetsku infrastrukturu.

Đedović Handanović je dodala da je, kada je reč o Srbiji, tema razgovora bila izgradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega elektrane Bistrica.

Ona je navela i da je namera da Srbija i Rumunija dodatno ojačaju povezanost, jer je u planu proširene kapaciteta hidroelektrana na Đerdapu i u perspektivi i gradnja elektrane Đerdap tri.

Ministarka je dodala da će posle gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, Srbija raditi na povezivanju sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, što će doneti dodatne izvore gasa, dok je u naftnom sektoru prioritet gradnja novog naftovoda sa Mađarskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari