Đedović Handanović: Vlada sprovela odluku Ustavnog suda usvajanjem uredbe o Jadru 1Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je jutros gostujući na televiziji Prva da je Vlada Srbije usvajanjem Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“ sprovela odluku Ustavnog suda koji je odluku Vlade o prekidu projekta proglasio neustavnom.

„To znači poštovanje pravnog poretka naše zemlje. Ustavni sud proglasio je odluku Vlade iz 2022. godine o ukidanju Prostornog plana neustavnom, i u tom smislu Vlada Srbije je vratila na snagu Uredbu koja je davala mogućnost da se projekat „Jadar“ razvija, u skladu sa zakonskim procedurama. Odluka Vlade ne prejudicira odluku o projektu, već se konstatuje odluka Ustavnog suda koja mora da se poštuje“, rekla je ministarka

Ona je naglasila da će Vlada nastaviti da radi u interesu građana i potencijalnog razvoja projekta u skladu sa zakonima, procedurama i najvišim standardima zaštite životne sredine.

„Usklađujemo pravni sistem sa normativnim okvirom u EU, podižemo zahteve i standarde za razvoj svakog projekta kada su u pitanju javne debate, uvidi i studije. Vlada i resorno ministarstvo nastaviće da rade svoj posao poštujući sve procedure i radeći u interesu građana. Standardi u rudarstvu se konstantno razvijaju i mi ćemo to preneti u naš zakonodavni okvir“, rekla je ona.

Ministarka je istakla da je rudarstvo veoma važna industrijska grana za Srbiju koja je bogata rudama i mineralnim sirovinama.

„Započeli smo rad na izmeni Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kako bismo još više zaštitili naše interese i dali veće šanse za razvijanje rudarstva. Naši zahtevi treba da budu beskompromisni a kada je projekat „Jadar“ u pitanju, potrebno je da razvijamo ceo lanac vrednosti do proizvodnje baterija i električnih vozila. Litijum je važan mineral za kojim postoji velika tražnja u Evropi i svetu, a mi treba pametno da razmislimo kako možemo da razvijamo taj projekat na zdravim osnovama, poštujući najviše standarde zaštite životne sredine. Od toga će veliku korist imati lokalne zajednice s obzirom da će se graditi i prateća infrastruktura, putevi i pruge uz zapošljavanje više od 2.000 visokokvalifikovanih ljudi čime će se naša zemlja pozicionirati u industrijskom razvoju Evrope“, rekla je Đedović Handanović.

Kada je u pitanju rekordna potrošnja električne energije tokom visokih temperatura, ministarka je istakla da elektroenergetske kompanije budno prate situaciju.

„Rast temperatura utiče na rad energetskog sektora. U tom smislu planiraju se dežurstva i povećava nadgledanje u skladu sa temperaturnim prognozama i crvenim meteo-alarmom. Zabeležili smo rekordnu potrošnju električne energije 15. jula od 103,5 gigavat-časova koja je za oko 10 do 15 odsto veća u odnosu na prethodnu godinu. U zimskim mesecima kada su dani izuzetno hladni potrošnja iznosi oko 110 gigavat-časova što dovoljno govori da se potrošnja u letnjem i zimskom periodu izjednačava“, rekla je ministarka.

Ona je rekla da „Elektroprivreda Srbije“ sprovodi planirane remonte koji su od izuzetne važnosti za energetski sistem.

„Posle 42 godine nismo više mogli da odlažemo revitalizaciju reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Kada se završi revitalizacija oba agregata, to će produžiti život ovog postrojenja za 35 godina, a ono je od izuzetne važnosti za našu energetsku sigurnost. Završeni su radovi na tunelu i cevovodu i očekujemo vrlo brzo puštanje u rad jednog agregata čim se završe testiranja, dok se revitalizacija drugog agregata nastavlja po planu. EPS je planirao eksterne nabavke električne energije po povoljnijim cenama u odnosu na trenutne. Rastu cene električne energije na tržištu jugoistočne Evrope, nastavićemo da pratimo dešavanja, da popunjavamo deponije i akumulacije radi što veće sigurnosti“, rekla je Đedović Handanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari