Dubravka Ðedović Handanovicćfoto FoNet/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, gostujući na TV Hepi je rekla da je Elektroprivreda Srbije osnovala ćerku kompaniju za stabilno snabdevanje naših građana na severu Kosova i Metohije, u šta je EPS uložio 40 miliona evra, kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje.

„Međunarodne institucije nagledaju primenu dogovora, važno je da naši građani imaju poverenje, da sarađuju sa Elektroseverom, dok će se svi problemi rešavati u saradnji sa građanima“, rekla je ona, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka je dodala da je 54 odsto domaćinstava ostvarilo popuste na potrošnju struje u martu.

„Hvala građanima koji su se ponašali odgovorno tokom cele grejne sezone. U martu su ostvarene najveće uštede u potrošnji električne energije, čak 54 odsto domaćinstava dobilo je popuste dok je četvrtina ostvarila najveći popust od 40 odsto, odnosno 830.000 domaćinstava. Nadam se da će građani i u narednom periodu nastaviti da se ponašaju odgovorno. Ovu inicijativu pokrenuli smo radi podizanja svesti i male promene navika da bismo više vodili računa o potrošnji energije, a samim tim pružili podršku energetskom sistemu i zaštitili budžet građana“, rekla je ona.

Ministarka je dodala da popusti za racionalnu potrošnju energije „Elektroprivredu Srbije“ koštaju oko 80 miliona evra, da to nije mali iznos i da je jednak investiranju u remont jednog bloka termoelektrane ili hidroelektrane.

Đedović Handanović je ukazala da se cene struje i gasa za građane neće povećavati.

„Rekli smo još u novembru nakon razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom kada smo se borili za najbolje uslove za naše građane, da se cene neće povećavati u ovoj godini. Što se tiče cena za privredu, gas će pojeftiniti 15 odsto a struja oko 20 odsto u zavisnosti od metodologije obračuna. Država će nastaviti da radi na stvaranju što konkurentnijeg ambijenta za privredu, kako bi proizvodi iz Srbije bili atraktivniji na tržištu, a na to značajno utiču cene struje i gasa“, rekla je ona i dodala da je država stala iza privrednika tokom energetske krize, kada je cena struje na tržištu iznosila više od 600 evra po megavat času i da će se uvek ponašati odgovorno.

Dodala je da je potreban konstruktivan dijalog stručnjaka u kome će se argumentovano razgovarati na osnovu činjenica kako da koristimo svoje prirodne resurse, na održiv i bezbedan način.

„Najvažnije je da pametno koristimo prirodna bogatstva, u korist razvoja privrede, da izmenimo Zakon o rudarstvu i time još više zaštitimo interese Srbije, nastavimo odgovorno da pristupamo prirodnim resursima, ne na štetu ljudi, prirode i biodiverziteta. Time bismo omogućili više radnih mesta za građane u zapadnoj Srbiji, veće plate u tom kraju i mogućnosti da se ljudi iz inostranstva vrate u našu zemlju. Bez kritičnih mineralnih sirovina nema zelene agende i energetske tranzicije, potrebno je da sagledamo kako možemo da ih iskoristimo, a ne da budemo teoretičari zavera jer time donosimo samo loše našoj zemlji kao što to rade opozicioni političari, rekla je ona napominjući da „se naša zemlja nalazi u teškoj situaciji zbog glasanja u Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope, ali da Srbija ne odustaje od borbe za istinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari