Đedović: Neophodne dodatne analize pre uvođenja regionalnog sistema za trgovinu emisijama ugljenika 1Arhiva Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da su za potencijalno uvođenje regionalnog sistema za trgovinu emisijama ugljenika neophodne dodatne komparativne analize, kao i odgovarajuća finansijska podrška pre nego što se izabere mehanizam koji bi bio primenjiv u zemljama regiona.

Đedović je, na neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice u Albaniji, prenela stav Srbije da je potrebna sveobuhvatna, detaljna i uporedna analiza za primenu regionalnog sistema za trgovinu emisijama ili nekog drugog mehanizma, prevashodno kad je reč o proizvodnji električne energije, pre nego što se razgovara o konkretnim obavezama i rokovima za sprovođenje aktivnosti.

Bez obzira na model određivanja cena ugljenika, potrebna je značajna pomoć EU i poseban mehanizam pravedne tranzicije koji će mobilisati dodatna sredstva pored postojećih fondova podrške, poručila je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Imajući u vidu nivo BDP po glavi stanovnika i udeo uglja u proizvodnji električne energije u Srbiji i regionu, zauzimanje stava o obračunavanju cena emisije ugljenika, kao deo procesa dekarbonizacije energetskog sektora nije moguće bez osiguravanja odgovarajuće finansijske podrške, gde je ključna podrška EU, rekla je Đedović.

Ugovorne strane Energetske zajednice, među kojima je i Srbija, nalaze se na početku procesa pravedne

energetske tranzicije, ali već sada treba da predvidimo buduće troškove, a time i odgovarajuće izvore sredstava za proces dekarbonizacije, kao što je slučaj u EU, gde Mehanizam za pravednu tranziciju obezbeđuje 100 milijardi evra za podršku zemljama članicama, objasnila je Đedović.

Ona je dodala da kao jedno od mogućih rešenja vidi formiranje regionalnog fonda Zapadnog Balkana za pravednu tranziciju, koji bi podržala EU.

Prema rečima Đedović, predstavnici EU pozdravili su mere koje je Srbija donela proteklih meseci sa ciljem da se ubrza razvoj energetskog sektora, uključujući započete reforme javnih preduzeća, donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE, raspisivanje prvih aukcija za dodelu tržišnih premija za novih 450 MW iz OIE, kao i izradu trogodišnjeg plana aukcija za OIE.

Na marginama ministarskog sastanka, Đedović je razgovarala sa ministarkom infrastrukture i energetike Albanije Belindom Baluku o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, na kojem su glavne teme bile mere koje zemlje preduzimaju na povećanju sigurnosti snabdevanja i saradnja u okviru širih regionalnih inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari