Đedović obišla radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, očekuje da radovi budu završeni u roku 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i iznela očekivanje da gasovod bude završen u roku, tokom oktobra ove godine.

Ministarstvo na dnevnom nivou prati kako teku radovi, često su ljudi iz Ministarstva i na terenu, a danas sam i došla i lično da održim sastanak s izvođačima, nadzorom, investitorom i predstavnicima institucija uključenih u projekat i proverim napredak radova, navela je Đedović posle obilaska gradilišta gasovoda u mestu Trupale, kod Niša.

Izvođači radova preneli su Đedović da je do sada isporučeno 100 odsto cevi koje su potrebne za izgradnju gasovoda, položeno 70 odsto cevi i izgrađeno 45 odsto nadzemnih objekata, a da je preostao veći deo radova na elektroinstalacijama.

Očekujem od izvođača i svih učesnika u projektu da budu maksimalno efikasni, jer se nalazimo u završnoj fazi radova kako bismo na jesen u potpunosti završili gasnu interkonekciju kojom ćemo se povezati sa novim snabdevačima i izvorima gasa koji dolaze pre svega iz Azerbejdžana, naglasila je ona.

Đedović je dodala da se sa partnerima iz Azerbejdžana razgovaralo o količinama gasa za predstojeću grejnu sezonu, što je između 300 i 500 miliona kubnih metara.

Na putu da postane kritična tačka je isporuka elektro-opreme koja je poručena i plaćena, dok nam je jako važno da se sve cevi zavare, spoje i polože da bismo završili linijski deo gasovoda, objasnila je Đedović.

Prema rečima Đedović, radovi na teritoriji Srbije usklađeni sa radovima na teritoriji Bugarske, dok je preko gasovoda koji je već izgrađen između Bugarske i Grčke, moguće povezivanje sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, pre svega iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala.

Srbija ovim gasovodom dobija veću energetsku sigurnost, a imaće i ulogu tranzitne zemlje za region, kao i u slučaju gasovoda Balkanski tok, zaključila je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari