Potpredsednik vlade Božidar Đelić krenuo je sinoć u Beograd zadovoljan rezultatima, kontaktima i dogovorima sa brojnim čelnicima redovnog jesenjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. Kako je rekao za Danas, u periodu tekuće sveobuhvatne međunarodne krize, koja je veoma uticala i na ovaj skup, bilo je veoma indikativno i ohrabrujuće da su se od više njegovih sagovornika u Vašingtonu čula priznanja za „dobro vođenu makroekonomsku politiku“ Srbije u toj situaciji.


– U razgovoru sa predstavnicima poslovnih banaka sad smo prvi put čuli i nešto što ranije apsolutno nije bio slučaj. A to je da postoji njihovo interesovanje za dinarske obveznice koje izdaje Srbija, što predstavlja pouzdan signal da oni smatraju da je naša zemlja postala dovoljno stabilna za strane ulagače. Na međunarodnom tržištu prisutan je, recimo, veliki interes za izdavanje srednjoročnih obveznica na pet godina. Strani ulagači, koji imaju veoma slabe prinose u evrima, spremni su da kupuju obveznice i u drugim valutama – rekao je Đelić.

Prema vicepremijerovom objašnjenju, do pomenutog trenda dovela je „priroda investiranja“ koja je učinila da se, i pored rizika, u sadašnjim dramatičnim međunarodnim kretanjima pojavljuje to interesovanje za dinarske obveznice sa primamljivijim kamatama od onih koje se na drugim stranama dobijaju u evrima. „Srbija na taj način može da radi na deevroizaciji svoje ekonomije, odnosno da ima mnogo veću upotrebu dinara, mada je jasno da će se, posle dinara, naša moneta zvati evro“, rekao je Đelić, napominjući da će se ta budućnost Srbije u evrozoni pojaviti na horizontu kroz jedno 15-20 godina, s tim što će nam u međuvremenu biti neophodno maksimalno angažovanje na održavanju i eventualnom jačanju dinara.

– U svakom slučaju Srbija trenutno ima veoma odgovorno vođenu makroekonomsku i fiskalnu politiku, odnosno mnogo stabilniju situaciju od one u koju su zapali naši regionalni EU susedi Grčka, Mađarska i Rumunija – rekao je Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari