Đorđe Vajfert, tvorac modernog rudarstva u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Oproban recet u zivotu. Davati, davati I samo davati…. Takvo Je neko ustrojstvo sveta, neka magija to coveku uvek nadoknadi I cak dâ vise, da bi I dalje delio. Znam, krali su mi, otimali, ne vracali dugove… I opet imam, a oni I dalje sa materijalnim imaju problema.

  2. …A onda je u Srbiju dosla demokratija pa reforme i Pancevacka pivara je prvo prodata a ubrzo i zatvorena,kao i stotine drugih firmi u zemlji.A bila je ponos Pancevaca od 1722.

  3. Pančevo jeste varoš tik kraj Dunava, ali je pre svega varoš na levoj obali Tamiša, zbog nje je i nastala i glavni je razlog zašto je spomenuta pivara podignuta, baš tu gde jeste. Prvu radionicu je podigao Abraham Kepiš, Jevrejin iz Požuna (Bratislava) i ona je počela s radom 22. maja 1722. godine – za koji dan, pre tačno 295 godina – nakon pobede Austrije i 164 godina turske uprave u varoši. Ignac Vajfert je pivarsku radionicu kupio od Ignaca Hauzera, 1847, Nemca, ne Jevrejina, kada i počinje zlatni vek ove fabrike. Dunav jeste odigrao veliku ulogu u razvoju fabrike zbog transporta i širenja posla, što je porodica Vajfert mudro prepoznala kao veliku komparativnu prednost.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.