Đorđević: Eksploatacija litijuma u Nemačkoj iz podzemnih voda bila bi najčistija, a u Jadru najprljavija

Ostavite komentar


  1. Sta vredi komentar jednog naucnika kad av zna najbolje , ocigledno da se ovde radi o planiranom genocidu nad stanovnistvom Srbije jer eu ima potrebu za deponiju svake vrste koju ne zeli kod sebe

  2. Ja verujem svom predsedniku da želi Srbiji što gore to bolje !

  3. Treba nastaviti sa ovim aktivnostima oko Jadra, pa da se ide na referendum. Nek narod odluči. Ovo je važno pitanje. Neka se pogleda footografija budućeg rudnika na sajtu RIo Save. Pa on je u sred zelenila, u sred najlepše prirode. To nigde nema. Fotografija je sama po sebi dokaz, zašto nam ne treba rudnik.
    Drugo, nijedna zemlja se nije obogatila od izvoza sirovine. Oni forsiraju kopanje rude i izvoz iste, a cena litijuma pada već neko vreme. Pa pogledajte Afriku!? U velikom broju država se kopaju rude i minerali, pa ne vidim da žive u blagostanju, naprotiv.

  4. U pravu je.

    Demanti Rija Tinta (obe imenice se MORAJU menjati kroz padeže) prilično je budalast i ne bavi se suštinom nego banalnostima.

  5. Uz dužno poštovanje, savetnica Đorđević u pogledu rudarenja litijuma uzima gotovo kao aksiom da su sumporna i hlorovodična kiselina „potrebne za eksploataciju litijuma iz rude“, što je u prošlosti bilo tačno, jer je to bila uobičajena, tzv. klasična tehnologija, koja je nedavno, tj. 2023. godine, napuštena iz ekonomskih i ekoloških razloga. Gde, u kojoj državi je napuštena? To je učinjeno u najvećoj državi u Evropi, gde je akademik Ruslan Hamizov umesto sumporne kiseline predložio finansijski i ekološki prihvatljivu tehnologiju zasnovanu na primeni amonijum bisulfata, o čemu postoje validni naučni podaci dostupni na internetu.

  6. @Andrijana
    O sumpornoj i hlorovodoničnoj kiselini kao načinu dobijanja litujuma govori Rio Tinto, opisivali su postupak i tvrdili da je bezbedan jer će se kiseline zagrevati na manjoj temperaturi, zato se savatnica Đorđević bavila tom tehnologijom a ne nekom drugom.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.