Đorđević: Zahtevi radnika opravdani 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević rekao je za RTS da ministarstvo koje on vodi radi na promeni mnogih zakona i da će taj posao biti završen tokom ove godine.

Zoran Đorđević je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da se socijalni dijalog vodi kontinuirano, da postoji dobra i kontinuirana socijalno-ekonomska konekcija države i radnika, radnika i poslodavaca.

Dodao je da su radnici nezadovoljni svojim materijalnim položajem i da su njihovi zahtevi opravdani jer, kako kaže, uvek može bolje.

„Zahtevi su opravdani jer uvek može bolje, i uvek treba da bude veća plata. ali treba da se kreću u skladu sa mogućnošću države. Ipak radnici sa druge strane vide da se mi ne zadužujemo. Znaju da se plate i penzije mogu povećati kada napravimo presek i kada vidimo stanje finansija“, naveo je Đorđević.

Naglasio je i da je dobro da građani vide da se država ne zadužuje i da bi nešto isplaćivala.

„Dobro je kad postoji jedna transparentnost i kada i oni vide u kakvom položaju je država bila, kako sada i šta se sada dešava, i kako se mi ophodimo. Vide da se mi ne zadužujemo da bi nešto isplaćivali već iz nekih realnih prihoda i da to na jedan transparentan način želimo da podelimo, za povećanje plata i penzija, a i sa druge strane da ulažemo u našu zemlju jer dugo godina ništa se nije ulagalo, potrebna nam je nova infrastruktura da bismo doveli nove strane investitore“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, neki problemi u prošlosti su se rešavali štrajkovima i protestima, a sada, razgovorom.

„Sve se može rešiti razgovorom. To i jeste poruka: da sve možemo da rešimo na jedan potpuno ljudski način – razgovorom, a ne da dolazimo do konflikata ili rešavanja na ulici“, dodao je ministar.

On je najavio i da su u pripremi novi zakoni i propisi i dodao da je do sada minimalni proces rada utvrđivao poslodavac, a sada će biti regulisan novim kolektivnim ugovorom.

„To će biti jedan u nizu zakona u svrsi boljeg poslovanja i boljeg položaja radnika. I u izradi su uključeni i radnici i poslodavci. Suština jeste da kroz javne rasprave, razgovor i dogovor izađemo sa novim zakonom“, ocenio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, sada su mnogo bolji uslovi rada i mnogo je bolja briga o radnicima nego ranije.

„Bolji je položaj radnika ali mi ćemo kontinuirano i kroz socijalni dijalog raditi na njegovom popravljanju“, zaključio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari