Đurović: Dostavljači imaju plate od 500 do 600 evra 1Glovo

Platforma za dostavu hrane Glovo Srbija nedavno je preuzela sličnu platformu koja je godinama poslovala u Srbiji – Donesi, a početak udruženog rada nije bio nimalo lak, zbog čega su se pojavile i kritike među korisnicima da isporuke kasne.

Direktor Glovo Srbija Branimir Đurović rekao je danas da je jedan od prvih zadataka nakon akvizicije platforme Donesi bio da se potpišu ugovori sa njihovim članicama.

“Bilo je više od 1.100 članica platforme Donesi sa kojima Glovo nije sarađivao, tako da je trebalo da ih integrišemo, kako bi ponudili najbolje našim korisnicima. Do sada smo uspešno završili 90 odsto tog posla, što je dobar rezultat. Drugi zadatak je bio da preuzmemo dostavljače, i korisnike, kao i narudžbine”, naglasio je Đurović.

Glovo Srbija trenutno sarađuje sa 3.500 restorana i partnera u 26 gradova, a Đurović naglašava kako je rast značajno veći nakon akvizicije, veći od onog što su i Donesi i Glovo imali kada su radili odvojeno. On kaže da je bilo izazova jer nije bilo dovoljno radne snage, te da uz sve njihove napore nisu mogli da ispune sve zahteve.

“Uspeli smo za manje od dve nedelje da prevaziđemo te prepreke, a najbolji dokaz tome je što smo prošle nedelje uspeli da isporučimo više od 85 odsto narudžbina za manje od 35 minuta, a za svega dva odsto je trebalo više od 60 minuta”, naglasio je Đurović.

Na pitanje kako je bilo nekih kritika da dostavljačima na platformama koje se bave dostavom hrane i drugih proizvoda nisu dovoljno zaštićena radna prava, Đurović podseća da je Glovo digitalna platforma koja vodi posao restoranima i maloprodajama, a da sa druge strane imaju ugovorima regulisano poslovanje sa trećom stranom, dostavljačima.

“Mi ne zapošljavamo dostavljače, mi obezbeđujemo alat za rad biznisima da rastu, svaki od dostavljača ukoliko želi da radi na našoj platformi mora da ima ugovor sa agencijom”, istakao je Đurović.

Pričalo se, kako je rekao, i o upošljavanju stranih državljana, što nije problem, ukoliko se radi po zakonu i ti radnici imaju osnovno znanje srpskog jezka, gde se podrazumeva da znaju da broje.

“Postoje glasine da dostavljači mogu da zarade 200.000 dinara mesečno, što nije realno, jer plaća se po narudžbini i ako dostavljač radi osam sati dnevno, pet dana u nedelji, može da zaradi od 500 do 600 evra”, napomenuo je Branimir Đurović, rekavši pritom da platforma ne dozvoljava nijednom kuriru da radi više od 10 sati dnevno.

Generalni menadžer kompanije Glovo za region jugoistočne Evrope Viktor Rakariu rekao je da je radna snaga veliki problem ne samo u Srbiji nego i u ostalim zemljama u kojima ova kompanija radi.

“Jedan od najvećih razloga je migracija, ljudi odlaze u inostranstvo, u Zapadnu Evropu da rade slične poslove za veću platu, ali to nije problem samo za Glovo, već za mnoge druge”, rekao je Rakariu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari