Vlada Srbije planira da do kraja 2016. realizuje aktuelne projekte putne infrastrukture u vrednosti od dve milijarde evra, izjavila je srpska ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 Na otvaranju Prvog srpskog kongresa o putevima, ona je najavila da će izgradnja putne infrastrukture biti efikasnija nego u prethodnih 10 godina i istakla da se više neće dešavati da Srbija plaća penale zbog nepovučenih kredita.

Ona je istakla da je je interes Vlade Srbije da saobraćaj u 2020. u bruto domaćem proizvodu učestvuje sa 10 odsto. „To je veoma ambiciozan zadatak za sve nas“, istakla je ministarka i dodala da je prioritet završetak Koridora 10.

Mihajlovićeva je rekla da joj se nisu dopali pokazatalji o tome šta je urađeno na razvoju infrastrukture u poslednjih 10 godina, navodeći da je to mnogo manje nego što je urađeno u drugim zemljama. Kao primer je navela da je procenat asfaltirane mreže najniži u regionu i da u Srbiji iznosi 62 odsto, a u Crnoj Gori 64 odsto, Makedoniji 75, u Hrvatskoj 87 odsto.

Govoreći o posledicama poplave, ministarka je naglasila da je šteta na državnim putevima prvog i drugog reda skoro 40 miliona evra, dok još nema potpunih podataka o stanju na lokalnim putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari