Do kraja ove godine usvojićemo nacionalni plan regionalnog razvoja, kojim će biti predviđeno da do 2020. godine nijedan region u Srbiji nema negativan privredni rast, rekla je juče ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović, na Kopaonik biznis forumu.


Kratkoročne mere koje preduzima Ministarstvo regionalnog razvoja, prema njenim rečima, usmerene su na razvoj infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima, unapređenje poslovnog ambijenta i poboljšanju rada lokalnih komunalnih preduzeća. U oblasti infrastrukture prioritet je, kako je naglasila, završetak autoputa od Kragujevca do Batočine. „Ovih dana biće potpisan ugovor s Kinezima za izgradnju deonice autoputa Pojate-Preljina, a na proleće će početi radovi“, rekla je Kalanovićeva.

Ministarka je istakla da mala i srednja preduzeća imaju mogućnost da dobiju povoljne kredite Fonda za razvoj, za šta je ove godine izdvojeno 12 milijardi dinara. Još povoljniji uslovi kreditiranja, kako je napomenula, obezbeđeni su firmama u najnerazvijenijim područjima u Srbiji za koja će biti izdvojeno 4,5 milijardi dinara, a pozajmice će biti godišnjom kamatom od jedan odsto.

Prema njenim rečima, za razvoj regiona od velikog značaja su i industrijske zone, kojih u Srbiji ima 92, gde su mnoge kompanije počele da posluju zahvaljujući direktnim budžetskim podsticajima.

Ove godine, navela je Kalanovićeva, prioritet će biti opravak lokalnih komunalnih preduzeća, odnosno unapređenje vodovodne mreže, a kasnije i postrojenja za otpadne vode. „Razvoj infrastrukture je u direktnoj vezi s razvojem privrede i turizma“, istakla je Kalanovićeva i ukazala da i obrazovanje mora da prati potrebe privrednih grana od kojih najviše zavisi privredni rast i poboljšanje života građana. „Ako nema ulaganja u razvoj nerazvijenih regiona, uvek ćemo biti u situaciji da neki regioni vuku, a drugi su kao tegovi koji onemogućavaju da se ide brže“, rekla je Verica Kalanović, poslednjeg dana biznis foruma na Kopaoniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari