Da bi Srbija dobila još jednu rafineriju nafte, koju je u Smederevu voljna da pravi holandska kompanija sa američkim kapitalom Komiko oversiz, investitor mora da pribavi energetsku dozvolu, a to će biti moguće tek kada se usvoje izmene Strategije razvoja energetike Srbije do 2015. godine, saznaje Danas u Ministarstvu rudarstva i energetike.

– Dobili smo zahtev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu. Ministarstvo rudarstva i energetike je spremno da izda takvu dozvolu, ali da bi se to ostvarilo, potrebno je usvojiti izmene Strategije razvoja energetike, na kojima se trenutno radi. Naime, aktuelna Strategija ne prepoznaje mogućnost izgradnje novih rafinerija nafte već samo podršku postojećim. Zato je potrebno da se izmenama obuhvati i ta oblast kako bi se eliminisale prepreke za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu – kaže za Danas Milan Budimir, portparol Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kaže za Danas da očekuje da će Ministarstvo rudarstva i eneregtike učiniti sve kako bi Komiko oversiz dobio potrebnu dokumentaciju.

– Izgradnja još jedne rafinerije nafte u Srbiji predstavlja nacionalni interes. Naša zemlja bi na taj način postala regionalni lider u proizvodnji naftnih derivata. Najveća grinfild investicija u Srbiji, vredna oko 250 miliona dolara, obezbedila bi da Smederevo postane dominantna tačka u snabdevanju, ne samo srpskog, već i hrvatskog i makedonskog tržišta. Izgradnja rafinerije trebalo bi da počne 2010. godine i trajala bi oko 36 meseci. Gradski budžet bi prihodovao oko 4,5 miliona dolara po osnovu taksa i donacija, a rafinerija bi zaposlila oko 500 radnika. U novo postrojenje bila bi ugrađena najsavremenija tehnologija koja bi omogućila proizvodnju četiri hiljade tona naftnih derivata dnevno. S obzirom na to da rafinerije u Novom Sadu i Pančevu proizvode oko 35 odsto evrodizela potrebnog za podmirenje potreba vozača u Srbiji, dok se ostatak uvozi, izgradnjom rafinerije u Smederevu potpuno bi se eliminisao uvoz tog derivata – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima lokalna samouprava u Smederevu već je započela proceduru za dobijanje neophodnih urbanističkih dozvola kao i za pribavljanje kompletne dokumentacije o vlasništvu zemljišta. Gradonačelnik Smedereva upozorava da energetsku dozvolu što pre treba izdati jer u slučaju da ne dobiju mogućnost izgradnje rafinerije u Srbiji investitori nameravaju da rafinerijsko postrojenje podignu u okolini Vukovara čime bi Srbija ostala bez važnog kapitalnog objekta.

Predsednik Upravnog odbora kompanije Nafta a.d. Nebojša Atanacković tvrdi da bi prerađivači i prometnici naftnim derivatima imali koristi od izgradnje još jedne rafinerije u Srbiji.

– U tom slučaju bismo imali veći izbor kod koga ćemo uslužno prerađivati naftu i od koga ćemo kupovati naftne derivate. Takođe, izgradnja još jedne rafinerije omogućila bi nam da prerađujemo i veće količine „crnog zlata“. Najvažnija stvar je ta što bi stvaranje konkurencije i primena moderne tehnologije dovela i do niže cene, ali i boljeg kvaliteta naftnih derivata koji se prodaju u Srbiji. Na kraju, izgradnja rafinerije u Smederevu bi predstavljala i veliki korak za privredni razvoj Srbije – smatra Atanacković.

S njegovim mišljenjem slaže se i Zorana Mihajlović-Milanović, bivša savetnica za energetiku u Vladi Srbije.

– Izgradnjom još jedne rafinerije u Srbiji stvorila bi se konkurencija i razbijanje monopola što je u interesu potrošača. Takođe, kvalitet goriva proizvedenog u rafineriji u Smederevu bio bi na nivou evropskih standarda jer bi bila ugrađena savremena oprema. S obzirom na to da se najavljuje i modernizacija rafinerija u Novom Sadu i Pančevu, možemo se nadati da bi Srbija u perspektivi mogla da postane i izvoznik naftnih derivata – zaključuje Zorana Mihajlović-Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari