"Škola kaže da sam zakasnio": Do kada roditelji mogu da se prijave za 20.000 dinara za đake? 1Foto: Shutterstock/Photo-Video-Graphers; BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Grad Beograd doneo je odluku da ove godine obezbedi 20.000 dinara pomoći roditeljima osnovaca i srednjoškolaca, umesto dosadašnje podele besplatnih udžbenika.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu grada, roditelji đake za ovu pomoć mogu prijaviti „do kraja leta“, ali nije preciziran tačan datum. Gledano po datumima na koje počinju godišnja doba, to znači da bi roditelji „imali fore“ da se prijave do 21. septembra, pošto 22. počinje jesen.

Međutim, mediji su pisali da prijave traju do kraja avgusta, ali se jedan čitalac Danasa obratio našem listu sa navodom da je škola koju će pohađati njegovo dete odbila prijavu, jer je, navodno, rok bio do 30. maja.

Kako pojašnjava, dete je upisao u prvi razred jedne beogradske osnovne škole u aprilu 2024, nekoliko dana nakon što je u sredstvima javnog informisanja objavljena vest o pomoći. Tada mu je, kako tvrdi, u školi rečeno da i dalje nisu sigurni kako će proces prijave funkcionisati, ali da „ima vremena do kraja leta“.

Naš čitalac dodaje da je potom, u nekoliko navrata, pokušavao da sazna uslove i rok za prijavu, kako putem mejla tako i preko telefonskih poziva, ali je bez informacije ostao sve dok 29. jula nije fizički otišao u školu. Tamo su mu, tvrdi, rekli da je sa prijavom zakasnio.

„Trenutno ne postoji služba ili organ koji je nadležan za pomenuti slučaj. Kontaktirao sam prosvetnu inspekciju, izjasnili su se kao nenadležni. Gradske vlasti takođe kažu da nisu nadležne, jer je škola u ingerenciji Ministarstva prosvete“, ukazuje on.

Međutim, Olivera Korošec, direktorka OŠ „Milena Pavlović Barili” kaže da se roditelji još uvek mogu prijaviti za pomoć od 20.000 dinara.

Ona dodaje da je njena škola predala jedan deo spiska u junu, ali da im je saopšteno da, ako bude novih prijava, što se posebno odnosi na prvake, mogu naknadno dostaviti.

„Roditelji i sada mogu prijaviti decu, ako imaju opravdan razlog zašto to nisu učinili ranije, do kraja drugog polugodišta. Ili ako je dete iz nekog drugog grada upisano u školu u Beogradu, ili ako se radi o učenicima prvog razreda koji se naknadno upisuju“, pojašnjava naša sagovornica.

Komentarišući situaciju povodom koje nam se čitalac obratio, direktorka kaže da je možda problem što je dosta ljudi iz škole na odmoru, pa nema ko fizički da primi dokumentaciju, a ne jer je sa prijavama gotovo.

Podsećamo, prijava za pomoć počela je 22. aprila. Sa druge strane, ako pogledamo dnevne portale, o roku za prijavu postoje dve informacije. Prva, kako je navedeno i na sajtu Grada Beograda, je da ona traje „do kraja leta“, a druga, da je rok poslednji dan avgusta. Ono u čemu su svi jednoglasni, to je da isplata novca na račune roditelja počinje prvog septembra, odnosno kada krene školska godina.

Povodom ovog slučaja do zaključenja teksta nismo uspeli da dobijemo informacije od škole o kojoj govori čitalac Danasa, ali ni od Grada Beograda.

Što se tiče potrebnih informacija kako bi se prijava popunila, obrasci treba da sadrže ime i prezime učenika, razred i odeljenje, ime i prezime roditelja, datum rođenja učenika, mesto prebivališta, kontakt telefon i tekući račun roditelja. Takođe, važno je naglasiti da roditelji koji imaju više dece, za svako dete popunjavaju različit obrazac.

Osim toga, uz obrazac roditelji treba da dostave i fotokopiju prednje strane platne kartice, a uz obrazac oni daju saglasnost da škola može da dostavi Sekretarijatu podatke o broju njihovog tekućeg računa kako na koji će novac biti uplaćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari