Do kraja juna iz EU fondova isplaćeno 80 miliona evra za podršku poljoprivrednicima 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je danas da su do 28. juna, u okviru IPARD II programskog perioda, odobrena 1.554 projekta sa više od 148 miliona evra podrške Evropske unije, dok je isplaćen 1.151 projekat sa oko 80 miliona evra podrške EU, uključujući avansna plaćanja.

Martinović je, na trećoj sednici Odbora za praćenje sprovođenja IPARD III programa, poručio da će resorno ministarstvo nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva iz IPARD fonda dospela do krajnjih korisnika.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Martinović objasnio da je prvi javni poziv u okviru novog programskog razdoblja za Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, objavljen 23. februara, kao i da je rok za podnošenje zahteva za odobravanje projekta produžen do 26. jula.

U okviru ovog poziva, dodao je on, prihvatljive su investicije u izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada.

Martinović je za jesen najavio i mere za kojea vlada najveće interesovanje, a to su za nabavku opreme, mašina i mehanizacije i poziv za kupovinu novog traktora.

Pored članova IPARD III Odbora za praćenje, sednici su prisustvovali i Frank Bolen i Ana Novak Vud ispred Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, Laslo Arendaš iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije i Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima EU, navodi se u saopštenju.

Ranije danas, Martinović se sastao da s predstavnicima Evropske komisije s kojima je razgovao i o ispunjavanju uslova za potpisivanje Finansijskog sporazuma sa Evropskom unijom, kao i o nastavku saradnje na IPARD III programskom periodu i mogućnostima za nova sredstva posle 2027. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari