Da bismo povećali zapošljavanje smanjićemo poreze i doprinose na rad, što će dovesti do prelivanja rada na crno u legalne tokove. Moraćemo da vodimo računa da to ne dovede do velike rupe u budžetu, ali da bude dovoljno da stimuliše firme da zapošljavaju ljude – izjavio je juče vicepremijer Aleksandar Vučić.

On je najavio da će do kraja godine, a najkasnije do kraja zime biti izmenjeni zakon o radu, zakon o planiranju i izgradnji i da će probati da okonča reformu penzionog sistema.

Cilj je, kako je rekao, da se rok za dobijanje građevinskih dozvola smanji sa devet meseci na mesec dana, u čemu će Srbija koristiti „i dobra i loša iskustva Makedonije i Hrvatske“ koje su taj problem već rešile, tako da naše rešenje bude „temeljnije i celovitije“.

Vučić je podsetio da je nezaposlenost među ljudima mlađim od 30 godina iznad 50 odsto, zbog čega se „razmišlja o tome da se poslodavci oslobode svih poreza i doprinosa na plate tih radnika u prvoj godini zapošljavanja i možda polovine davanja u drugoj godini“. Nameti na rad će biti smanjeni tako da „dramatično povećaju profitne margine poslodavaca“ da bi mogli da zaposle nove radnike.

– Uvešćemo elektronsko praćenje predmeta, ubrzaćemo procedure i osnovati kancelariju za brze odgovore za investitore. Strašno je važno da sprovedemo kompletnu reformu javne uprave, tako da dobijanje posla u lokalnoj ili republičkoj administraciji ne bude cilj i uspeh u životu. Naš cilj je podsticanje malih i srednjih preduzeća i privatnih firmi koje privredu vuku napred. Izvršićemo velike reforme koje do sada nisu urađene zbog straha od javnosti. Videćemo kako ćemo uvesti progresivno oporezivanje, fiskalnu konsolidaciju i nultu toleranciju neplaćanja poreza. Nama nedostaju duh, energija i želja za promenama, a imamo toliko neiskorišćenih potencijala – rekao je Vučić i dodao da će svi zakovi biti doneti do kraja zime.

Govoreći o subvencionisanju investicija, on je rekao da će država gledati da stvori uslove kojima će privući investitore, a da istovremeno smanji subvencije, ali da „dokle god Bugarska finansijski podstiče ulagače, mi ne smemo da zaostajemo“.

Vučić je rekao da će izmene zakona o radu i penzijskom sistemu biti pripremljene do jeseni, da će se završiti restrukturiranje 179 preduzeća.

– Za sve ćemo imati demonstracije. Za rad, za penzije, za svaku fabriku – rekao je Vučić, naglasivši da je cilj da se zdrav sistem, odnosno „ekonomija koja neće zavisiti od podrške države propalim firmama“, već u kojoj firme koje rade posluju sa profitom.

– Danas su svi uspešni tako što im država iz budžetske rezerve da 20 miliona – ocenio je vicepremijer.

Najavljujući dalje investicije, Vučić je rekao da „Mercedes gotovo sigurno ulazi u Ikarbus, a očekujem i u FAP. Očekujem i dolazak šeika Muhameda u septembru radi daljih razgovora sa Mubadalom oko otvaranja istraživačkog centra u koji će biti uloženo 400 miliona i kasnije otvaranja fabrike čipova u koju bi se investiralo bar dve milijarde. Iznenadićete se koliko će se pozitivnih stvari dogoditi već do kraja septembra ili početka oktobra – obećao je Vučić, rekavši da ga je strah koliko će biti pozitivnih vesti, zbog čega sada ne želi ni da ih najavljuje, dok sve ne bude sigurno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari