Dobit banaka u Srbiji 266 miliona evra 1Foto: Aleksandar Veljković

Bankarski sektor u Srbiji je u prvih devet meseci ove godine ostvario dobit pre oporezivanja od 32,8 milijardi dinara (266 miliona evra), što je za čak 23 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Osnovni razlog rasta ukupne dobiti je smanjenje otpisa loših potraživanja u ovoj godini u odnosu na prošlu. Prema podacima Narodne banke Srbije u trećem kvartalu 2016. godine kreditni gubici su iznosili 15,6 milijardi dinara u odnosu na 28,6 milijardi dinara u istom tromesečju 2015. godine. Istovremeno, banke beleže smanjenje neto prihoda od kamata za pet odsto, dok su neto prihodi od naknada ostali na skoro istom nivou.

Od ukupno 30 banaka koje posluju u Srbiji prvih devet meseci, njih 22 je završilo u plusu dok je osam zabeležilo gubitak. Nažalost, gubitaše i dalje predvodi državna Komercijalna banka sa minusom od 1,8 milijardi dinara (14,4 miliona evra), mahom zbog otpisa loših kredita. Sa ispravkom vrednosti loših plasmana u iznosu od 7,4 milijarde dinara (60 miliona evra) u prvih devet meseci, Komercijalna i dalje nastavlja da čisti bilanse, spremajući se za prodaju naredne godine.

Pripremu za privatizaciju Komercijalna banka je počela prošle godine sa promenom rukovodstva i izborom privatizacionog savetnika. Tako je u 2015. otpisala čak 13 milijardi dinara loših plasmana i na kraju godine zabeležila gubitak od 6,3 milijarde dinara. Među gubitašima u prvih devet meseci su i Telenor, Marfin, VTB i Mirabank, ali sa gubicima daleko manjim od Komercijalne. Ukupno, svih osam gubitaša je zabeležilo minus od 4,5 milijarde dinara.

Listu dobitnika posle prvih devet meseci predvodi Inteza sa dobitkom pre oporezivanja od 7,4 milijarde dinara ispred druge italijanske banke Unikredit koja je ostvarila dobit od sedam milijardi dinara. Na trećem mestu je Rajfajzen banka sa 5,3 milijardi dinara dobiti, a nju sledi AIK banka srpskog biznismena Miodraga Kostića sa ostvarenim profitom posle devet meseci od 5,25 milijardi dinara. Na petom mestu je Sosijete ženeral sa dobiti od tri milijarde dinara.

Sve 22 banke koje su završile u plusu, ostvarile su dobit od 37,3 milijarde dinara.

Iako na tržištu radi 30 banaka, u prvih pet je koncentrisano više od 75 odsto ostvarene dobiti.

Sa rastom dobiti celog sektora porasli su i pokazatelji profitabilnosti pa je prinos na aktivu povećan na 1,41 odsto, dok je prinos na kapital iznosio 6,89 odsto, što je povećanje od 1,24 procentna poena u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, operativni dobitak bankarskog sektora je smanjen, pre svega zbog smanjenja dobiti od kamata za 4,6 odsto na 93,2 milijarde dinara.

Ukupna neto bilansna aktiva bankarskog sektora Srbije je na kraju

septembra 2016. godine iznosila 3.172 milijardi dinara (25,7 milijardi evra) što predstavlja rast od 1,7 odsto u odnosu na drugo tromesečje ove godine.

Nenaplativi krediti su nakon vrhunca krajem prošle godine kada su iznosili 21,6 odsto krenuli da se smanjuju i nakon devet meseci su pali na 19,5 odsto u ukupnim kreditima. Ipak ostaju i dalje na visokom nivou od 396,5 milijardi dinara, odnosno 3,2 milijarde evra plasmana banaka je problematično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari