Nakon tromesečnog putovanja iz američke luke Pitsburg do Prahova, a potom kamionima do Bora, stigao je drugi kontingent opreme za projekat rekonstruisane topionice. Po rečima Dragana Marinkovića, direktora tog projekta koji obuhvata i izgradnju nove fabrike sumporne kiseline, sada dopremljena oprema koja u tri paketa teži ukupno oko 70 tona, deo je ugovorene isporuke procesne opreme koja će, prema dogovoru na martovskoj sednici borda direktora RTB-a, SNC Lavalina, Outoteka i Energoprojekta, za novu fabriku sumporne kiseline biti u krugu Basena do kraja ove godine.


– Ostala oprema za realizaciju projekta dolazi po ranije ugovorenoj dinamici. Sledeću veliku isporuku imaćemo u junu. Tada očekujemo da stignu glavni delovi kotla – utilizatora za topionicu, a nastaviće se i isporuka delova za fabriku sumporne kiseline – naglašava Marinković.

Projekat koji je započet podrazumeva promenu tehnologije topljenja u topionici i prerade dalje u fabrici sumporne kiseline, uvođenjem savremene BAT tehnologije. Posao je poveren pre godinu i po dana kanadskoj kompaniji SNC Lavalin, a planirano je da se završi do kraja naredne godine. Nova metodologija obezbediće veći stepen iskorišćenja metala, a istovremeno će u daleko većoj meri nego što je sada, vezati sumpor-dioksid, što će rešiti problem aero-zagađenja u Boru.

Zamena tehnologije osim sa ekološkog, opravdana je i sa ekonomskog aspekta. Emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme iskorišćenje sumpor-dioksida (koje je sada između 55 i 60 odsto) i bakra (sada je 93 odsto) biće znatno veće, što će uvećati dobit Basena za oko 25,5 miliona dolara godišnje.

Više bakra i zlata

Dobit od 10,5 miliona dolara godišnje obezbediće se kada novom metodologijom stepen iskorišćenosti metala sa sadašnjih 93 dospe na 98,5 odsto. Povećaće se i proizvodnja zlata sa sadašnjih 350-400 kilograma na oko 800 kilograma godišnje, što će dobiti uvećati za novih 10 miliona dolara. Konačan efekat investicionog ciklusa u RTB Bor jeste prerada 400.000 tona koncentrata godišnje, odnosno proizvodnja 80.000 tona bakra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari