Dobit NIS-a u prvom polugodištu 5,3 milijarde dinara 1Foto: Shutterstock/Andrej Privizer

Kompanija NIS saopštila je danas da je u prvom polugodištu ove godine u kapitalne projekte uložila 24,4 milijarde dinara, što je 111 odsto više nego u istom periodu 2023. godine.

Neto dobit NIS Grupe iznosi 5,3 milijarde dinara, dok pokazatelj EBITDA iznosi 22,8 milijardi dinara, navodi se u saopštenju i dodaje da obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 118,1 milijardu dinara.

Prioritet kompanije, kako je saopšteno, bilo je uredno snabdevanje tržišta naftnim derivatima tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte u Pančevu.

Značajna sredstva uložena su i u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u nastavak modernizacije maloprodajne mreže, navedeno je u saopštenju.

Prosečna cena nafte tipa „Brent“ u izveštajnom periodu bila je 84,1 dolar za barel, što je pet odsto više u poređenju sa prosečnom cenom u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosio je 575.000 uslovnih tona, a obim prerade sirove nafte i poluproizvoda bio je 1,4 miliona tona, a ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je 1,65 miliona tona.

Realizovan je i novi projekat u okviru energetske tranzicije kompanije – u Pogonu za proizvodnju pijaće vode „Jazak“ izgrađena je solarna fotonaponska elektrana, a vrednost projekta iznosi više od pola miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari