Dodela nagrade 'Inženjerka godine' 4. juna u PKS 1Foto: Danas/Nina Čolić

Privredna komora Srbije najavila je danas da će 4. juna biti dodeljena nagrada „Inženjerka godine“ u Srbiji za 2024. godinu jednoj od 10 finalistkinja, sa ciljem da inspiriše mlade žene za studije i karijeru u inženjerskoj struci.Reč je o drugom po redu izboru u okviru šire inicijative da se javnosti u Srbiji predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija.

U saopštenju PKS podseća se da u fokusu nisu inženjerska dostignuća kandidatkinja, već same žene koje svojom ličnošću i radom mogu da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Cilj je da se pre svega mladima, a posebno devojkama, predstave inženjerke čije delo, biografija i ličnost mogu biti uzor da upišu studije u oblasti STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike).

Nakon prijave, koja je otvorena 14. marta, odabrano je 10 finalistkinja, a o tome ko će među njima poneti titulu „Inženjerke godine“ za ovu godinu odlučivala su četiri žirija i to žiri finalistkinje, predstavnici medija, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera.

Finalistkinje izbora za najinspirativniju ženu inženjerske struke u 2024. godini u Srbiji su vanredna profesorka ;sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu Dragana Bajović, vodeća inženjerka kompanije „Continental Automotive Serbia“ Katarina Boberić, softver inženjerka kompanije „Vega IT“ Zorana Vukičević, docentkinja Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, docentkinja Tijana Geroski i istraživač Instituta BioSens Željana Grbović.

U finalu su i direktorka sektora za istraživanje i razvoj „Termoinženjeringa“ iz Zrenjanina Milana Guteša Božo, senior inženjerka za ambalažu kompanije „Teva Pharmaceuticals“ Milena Nedeljković, vodeća mašinska inženjerka Elektroprivrede Srbije u Hidroelektranama „Zvornik“ Aleksandra Petrović, senior procesna inženjerka kompanije „Johnson Electric“ iz Niša Jovana Stanojević i inženjerka vazdušnog saobraćaja Visoke škole strukovnih studija Vazduhoplovne akademije Lidija Tomić.
Navedeno je da u fokusu izbora nisu bila inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu primer i inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja.
Konkurs „Inženjerke godine“ su raspisali Privredna komora Srbije, kompanija „Simens“ Srbija i udruženje „Inženjerka godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari