Dodeljena podsticajna sredstva za seoski turizam u sandžačkim opštinama 1Foto: Shutterstock/Andrija Ivanović

Ministarstvo turizma dodelilo je 24,4 miliona dinara za podsticaj razvoja seoskog turizma u pet opština u Sandžaku.

Na konkursu su učestvovala poljoprivredna gazdinstva iz Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Priboja i Prijepolja. Zainteresovanih za taj program jedino nije bilo u Novom Pazaru.

Podsticajna sredstva dodeljena su za 13 projekata. Najviše ih je u sjeničkoj opštini, sedam i njima je dodeljeno ukupno 14,4 miliona dinara. Po broju sufinansirajućih projekata opština Prijepolje je na drugom mestu. U toj opštini tri seoska gazdinstva dobiće ukupno 5,7 miliona dinara.

U ostale tri opštine, Ministarstvo je dodelilo finansijska sredstva za po jedan projekat. U Tutinu 2 miliona, Novoj Varoši 1,3 miliona i milion dinara dato je gazdinstvu u pribojskoj opštini.

-Ovo je početak pomoći poljoprivrednim gazdinstvima zainteresovanim da se bave seoskim turizmom, posebno na Pešterskoj visoravni odakle smo prvi put imali učesnike na našem konkursu za dodelu podsticajnih sredstava – orekao je, za Danas, ministar turizma i omladine Husein Memić.

Seoski turizam, u ovom delu Srbije, je još ideja u povoju. Moda izgradnje etno kuća/restorana i dalje traje. Grade se na gradskim izletištima ili putevima prema kulturno-istorijskim spomenicima. U uređivanju, obavezno, manjka ukus.

Pa tako, na sredini dvorišta od drveta izgrađen bunar bez vode, preko mermerom popločanim stazama prostrti ručno tkani ćilimi ili na putu prema vidikovcu na Uvcu, na sred brda, može da se popije samo esprese kafa, domaća nikako. Kulinarskih specijaliteta meni pun, oni sa belosvetskim imenima su napred, a na kraju su domaći.Ambiciozniji sve ovo svrstavaju u seoski turizma.

Turističke organizacije su više zabavljene promocijom kulturno-istorijskog nasleđa i prirodnih lepota kraja. Povezivanja sa seoskim domaćinstvima nema, pa za sada, turizma u sandžačkom ruralnom području ostaje usamljena inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari