Borović (NS): Dogovor sa trgovinskim lancima o snižavanju cene neće sačuvati ugroženi standard građana 1Beograd, 28.08.2024. - Premijer Srbije Milos Vucevic predstavio je akciju "Najbolja cena", tokom koje ce na trzistu biti jeftinije osnovne namirnice, danas u Vladi Srbije. Konferenciji su prisustvovali ministarka privrede Adrijana Mesarovic i ministar unutrasnje i spoljne trgovine Tomislav Momirovic. (BETAPHOTO/MILAN ILIC)

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Borović ocenio je danas da je pogrešno što se Vlada Srbije dogovora o smanjivanju cena određenih proizvoda direktno sa trgovinskim lancima, jer će to biti samo kratkoročno i neuspešno rešenje, kao što je bilo i prošle godine pod kodnim nazivom “parizer”, saopštila je Narodna stranka.

„Time se neće sačuvati ugroženi standard većine građana. Glavni uzročnik nerealno visokih cena u maloprodaji, pored opštih generatora inflacije, jeste i ponašanje najvećih trgovinskih lanaca“, naveo je Borović.

On je ukazao da trgovinski lanci, zloupotrebljavajući privilegovani oligopolski položaj na tržištu koji im je država omogućila, raznim paratrgovinskim instrumentima vrše pritisak na cene kroz dodatne troškove koje nameću dobavljačima – i domaćim proizvođačima i uvoznicima.

„Uslovljavani da pristanu na obaveze da bi im se roba uopšte našla na rafovima mega marketa i prinuđeni su da ‘u startu’ dižu dobavljačke cene za više od 30 odsto“, rekao je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari